Analyytikko: Pelialalla mahdollisuudet ovat suuria, mutta niin ovat riskitkin

Pohjola Marketsin analyytikko Hannu Rauhala ei erityisemmin yllättänyt peliyhtiö Supercellin tämänpäiväisestä kauppauutisesta. Supercellistä 51 prosenttia myydään japanilaiselle internet- ja mobiilioperaattori SoftBankille yli miljardilla eurolla.

– Onhan se suomalaiselle peliteollisuudelle taas sellainen asia, joka herättää pöhinää siinä ympärillä, mutta peliteollisuus- ja pelialalla on aika paljon noita yrityskauppoja tapahtunut. Tämä on osoitus siitä, että peliala ei ole pelkkää harrastelua, eikä pienten piirien hommaa, vaan se on oikeasti teollisuuden ala siinä missä moni muukin tällainen ohjelmistoteollisuuden sektori, Rauhala toteaa.

1,1 miljardin euron kauppahintaa Rauhala ei pidä erityisen suurena yrityksen potentiaaliin nähden. Hänen mukaansa pelialalla suuretkaan voitot eivät ole harvinaisia.

– Kun mietitään kuitenkin, että Supercell on näitä eniten rahaa tekeviä firmoja Apple-kaupassa. Sillä on kaksi peliä, ja ostaja kuitenkin on tällainen vastaavanlainen pelifirma, joka on myös aika hyvin listoilla sijoittunut.

"Bändit eivät aina tee hittibiisejä"

Rauhala muistuttaa, että vaikka mahdollisuudet ovat pelialalla isoja, myös riskit ovat suuria. Hitin ennustaminen on hankalaa.

– Jos puhutaan bändeistä, niin bändit eivät aina tee hittibiisejä. Supercellillä on nyt kaksi hyvää konseptia, jotka ovat toimineet hyvin ja niillä varmaan tulee olemaan vielä elinaikaa. Ja miksi ne eivät Android-ympäristössä pystyisi menestymään myös. Mutta onko se seuraava peli samanlainen hitti vai pitääkö pari kierrosta olla niin, että on vähän huonompia menestyksiä, Rauhala pohtii.

Hän ei osaa arvioida, listautuuko Supercell tulevaisuudessa pörssiin vai ei.

– Jos listautuvat, niin mihin he tarvitsevat rahaa. Heillä on iso omistaja tällä hetkellä, jolla on rahaa. Ehkä jonain päivänä halutaan sitten laajentaa omistajapohjaa tai sitten olla laajentamatta. Se jää nähtäväksi tulevaisuudessa.

Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja luova johtaja Mikko Kodisoja kuittaavat kaupasta noin 180 miljoonaa euroa mieheen. Myös yhtiön työntekijät saavat osansa, yhteensä yli 550 miljoonaa euroa, Kaikki työntekijät ovat nimittäin yhtiön omistajia optio-ohjelman kautta.

Rauhalan mielestä henkilöstön rikastuminen on oikeutettua.

– Toivottavasti aina kaikki, jotka ovat olleet menestyksessä mukana, saisivat osansa siitä. Monestihan se on pienemmissä yhtiöissä niin, että koko henkilöstö on mukana siinä ja minun mielestäni se on ihan hyvä asia.

Lue myös:

    Uusimmat