Mainos

Anaika Group aloittaa myös pellettituotannon Kemijärvellä

Kemijärven tehtaan työntekijät epäilevät vahvasti, onko Anaikan liimapalkkituotannolla yleensäkään taloudellisia eväitä toimia kannattavasti.

Kemijärvelle liimapuupalkkitehdasta suunnitteleva Anaika Group aikoo tuottaa lakkautettavan sellutehtaan alueella myös pellettejä. Yhtiö rekisteröi pellettien myyntiä varten aputoiminimen jo 25. lokakuuta eli samana päivänä kuin Stora Enso ilmoitti lopettavansa sellutehtaan.

Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän mukaan Anaika rekisteröi lokakuussa kaksi aputoiminimeä Anaika Pelletin ja Anaika Compositen. Aputoiminimiä emoyhtiöllä on nyt kaikkiaan 11.

- Suoranaisesti Kemijärven toiminta ei ole tulossa näiden toiminimien alle. Sinne on tulossa Anaika Kemijärvi. Lokakuun päivämäärä on puhdasta sattumaa, Anaika Groupin toimitusjohtaja Juhani Kukkonen vakuutti tänään.

Kukkosen mukaan Kemijärvellä aiotaan kuitenkin tuottaa liimapuupalkkien ohella myös pellettejä, joita puristetaan höyläyksen sivutuotteena saatavasta lastusta.

- Voi tietysti olla, että pelletin myyntinimi tulee olemaan Anaika Pellet, jota varten aputoiminimi on rekisteröity, hän muotoili.

Työministeri vihjasi joulukuussa

Kemijärven sellutehtaan työntekijät ihmettelevät nyt sitä, missä vaiheessa Suomen hallitus tiesi Anaikan tulosta Kemijärvelle sellutehtaan yhdeksi korvaajaksi. Pohdintaa käydään tiiviisti myös siitä, miten Anaika Pelletin rekisteröinti ja sellutehtaan lopettamisilmoitus sattuivat osumaan samaan päivään.

- Yhteensattumia on liikaa, Paperiliiton paikallisen ammattiosaston tiedottaja Juha Pikkarainen arvioi.

Hän muistutti, että työministeri Tarja Cronberg (vihr.) otti liimapalkkien ja pellettien tuotannon esille jo 10. joulukuuta, kun hän vieraili Kemijärvellä.

- Kaiken lisäksi kaupparekisteritietojen mukaan Anaika Groupin tilintarkastajana toimii Ernst&Young, jonka Stora Enso palkkasi etsimään korvaavia vaihtoehtoja Kemijärveltä keväällä päättyvän selluntuotannon tilalle, Pikkarainen selvitti.

Kemijärven tehtaan työntekijät epäilevät vahvasti, onko Anaikan liimapalkkituotannolla yleensäkään taloudellisia eväitä toimia kannattavasti. Heidän mukaansa liimapalkkimarkkinat ovat tukossa, eikä tehtaan tarvitsemaa tukkipuuta ole tarpeeksi, koska pohjoisessa on muitakin isoja sahaajia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.