Mainos

Ampumaratasurmasta epäilty ei ole tunnustanut

Ampujaksi epäilty nainen ei ole tunnustanut tekoaan kuulusteluissa. Poliisi jatkaa tänään surmatyöstä epäillyn naisen kuulusteluja. Nainen on tunnistettu ampujaksi ja hänelle tehty ruutisavututkimus on osoittautunut positiivikseksi.

Tekninen todistusaineisto on niin vahva, että pidätetty päätettäneen vangita huomiseen puoleenpäivään mennessä.

Meksikossa valtiovierailulla oleva tasavallan presidentti Martti Ahtisaari on esittänyt surunvalittelunsa uhrien omaisille.

Albertinkadulla sijaitsevan ampumaradan surmatekoihin syylliseksi epäilty nainen pidätettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla sunnuntai-iltana. Niin ikään teon motiivi on yhä täysin pimennossa.

Poliisi etsii edelleen surma-asetta, järeää eli kaliiberiltaan 9-millistä tai sitä isompaa pistoolia. Surma-ase oli poliisin arvion mukaan ampumaseuran ase, mutta se voidaan yksilöidä paremmin kun uhrien oikeutustieteelliset tutkimukset on tehty.

Nainen oli ollut ampumassa kuusirataisella ampumaradalla yhdessä viiden miehen kanssa. Ammuntojen lopettamisen jälkeen hän oli jostain syystä surmannut kolme miestä ampumalla päähän. Lisäksi hän haavoitti yhtä miestä päähän ja yksi pääsi pakoon.

Ammunnassa haavoittui päähän 33-vuotias helsinkiläismies. Poliisin mukaan mies oli leikkauksen jälkeen eilen niin huonossa kunnossa, että häntä ei voitu kuulustella. Mies kuitenkin todennäköisesti selviää vammoistaan.

Poliisin mukaan miehistä kolme oli tullut yhtä matkaa ampumaradalle. Tästä kolmikosta yksi menehtyi, yksi haavoittui ja yksi pääsi pakoon.

Kolme surmansa saanutta suomalaismiestä olivat kotoisin pääkaupunkiseudulta. Tekijäksi epäilty 30-vuotias nainen on pääkaupunkiseudulla asuva suomalainen nainen. Poliisi ei ota tässä vaiheessa kantaa oliko teko harkittu.

Ampumaradalle pääsevät kaikki

Tiedotuksesta vastaavan rikosylikomisario Paavo Selinin mukaan viranomaiset ovat suhtautuneet hyvin kriittisesti ampumakerhoihin, joihin kuka tahansa kadulta tuleva pääsee ammuskelemaan. Poliisi ei kuitenkaan ottanut vielä illalla kantaa siihen, johtaako tapaus vastaavien ampumaratojen lupakäytännön kiristämiseen ja muuttamiseen.

Ampumakerho tiukentaa sääntöjään

Helsinki Shooting Clubin toimitusjohtaja Patrik Forsström sanoo, että ampumakerho on toiminut kaikkien lupaehtojen mukaan. Forsströmin mukaan kerholla ei ole oikeutta tarkistaa ampujien henkilötietoja. Jatkossa sääntöjä kuitenkin muutetaan ja ampumaan pääsevät vain kerhon jäsenet.

Forsstöm sanoo, että ehdoissa on kolme pykälää: ensimmäinen kieltää liiallisen metelin aiheuttamisen, toinen vaatii ampumapaikkojen välille väliseiniä ja kolmas vaatii paikalle valvojan ammunnan aikana. Muita ehtoja ampumaradan pitämiselle ei ole annettu. -Meillä ei ole tietosuojalain mukaan oikeutta vaatia henkilöllisyyspapereita. Myöskään emme saa vaatia rikosrekisteritietoja, Forsström toteaa.

Kahdeksan vuotta toimineella ampumaradalla on videovalvonta, joka ei kuitenkaan toiminut surmatöiden aikana. Forsström sanoo, ettei laki vaadi videovalvontaa eikä poliisi ole ollut asiasta kiinnostunut. Ammunnanvalvoja oli surmansa saaneiden joukossa. Forsstömin mukaan ammunnanvalvoja ei olisi voinut estää tilannetta. -Kukaan ei olisi voinut estää sitä. Ainoa keino olisi ollut, että ammunnanvalvoja olisi huomannut tilanteen ja ampunut naisen, Forsstöm sanoo.

Teko yllätti poliisin

Helsingin kolmoissurma hämmästytti epätavallisuudellaan poliisinkin. Välittömästi teon jälkeen surmapaikalle hälytetyt partiot eivät olleet uskoa tehtävää todeksi ennen kuin näkivät omin silmin mitä oli tapahtunut.
-Alkutiedot olivat sellaiset, että poliisitkin hämmästyivät tällaista tehtävänantoa, surmaajan etsintöjä kentällä sunnuntai-iltana johtanut komisario Jaakko Wallenius kuvailee.
-Partiot ajattelivat, että voiko olla mahdollista, että tämä on todellinen keikka. He menivät kuitenkin tietysti täysissä varusteissa tutkimaan sen tilan. Kun ilmeni, että kyllä nyt on tosi kyseessä, niin siinä vaiheessa annettiin laajamittaisempi hälytys.

Varsinaiseen etsintäoperaatioon osallistui 18 partiota Helsingin poliisista ja kaksi partiota Espoon poliisista. Lisäksi kaikille Etelä-Suomen alueen partioille välitettiin viesti tarkkailla surmaajan varalta partioinnin yhteydessä.
-Etsintä oli varsin laaja, mutta ei läheskään niin laaja kuin poliisisurmien kohdalla. Silloin väkeä hälytettiin kotoaankin, nyt mukaan otettiin kaikki liikenevät partiot, Wallenius kertoo.

Poliisi varautui voimankäyttöön

Myös kaikki rajaviranomaiset hälytettiin ensi tilassa. Pääkaupunkiseudulla seurattiin erikseen mm. satamia, rautatieasemaa, linja-autoasemaa sekä lentoasemaa. Myös sairaaloita seurattiin, koska alkuvaiheessa oli epäilys, että surmaaja oli saattanut haavoittua välikohtauksessa. Rikospaikalle saatiin nopeasti useita partioita, koska sunnuntai-iltapäivänä liikenne oli hiljaista eikä poliisilla ollut paljon tehtäviä.

Alkuvaiheessa vastuuta kantoi paikalle ensimmäisenä ehtineen partion vanhempi konstaapeli, joka jakoi heti alkajaisiksi ohjeet voimankäytöstä tarvittaessa sekä varotoimista. Surmapaikan lähialueen etsintöihin osallistuneet poliisit varustautuivat taktisilla luotiliiveillä ja komposiittikypärillä. Henkilökohtainen luotiliivi kuuluu jokaisen partioivan poliisin varustukseen tavallisessakin tilanteessa. Wallenius siirtyi kenttätyön johtoon ehdittyään rikospaikalle hieman ennen kello 17:ää. Lähitienoon etsintöihin osallistui illan mittaan kaikkiaan kahdeksan partiota.

Varsinainen etsintä lopetettiin kahdeksalta

Etsinnöissä keskityttiin ensi alkuun lähiympäristön portti- ja porraskäytäviin sekä taloon, jossa ampumarata sijaitsi. Yksi lukittu ovi ampumaradan tiloissa jouduttiin murtamaan auki. Poliisi kävi myös muutamissa yksityisasunnoissa ja läheisessä pysäköintihallissa. Lisäksi siviilipukuiset partiot tarkastivat lähiympäristön ravintolat. Kadulta otettiin kiinni yksi henkilö, jonka tuntomerkit vastasivat kuvausta surmaajasta. Myös hänen surmapaikan lähellä sijainnut asuntonsa tarkastettiin. Osoittautui kuitenkin, että mitä todennäköisimmin asukkaalla ei ole mitään tekemistä kolmoissurman kanssa. Lähialueen etsintöihin osallistui myös koirapartio.

Varsinainen operaatio lopetettiin noin kello 20, kun varmistui, ettei surmaaja ollut jäänyt rikospaikan lähettyville. Partiot irrotettiin etsinnästä, jota jatkettiin sen jälkeen muun partioinnin ohessa. Myös Albertinkadun suljettuna ollut pätkä avattiin liikenteelle ja lähistön asukkaat päästettiin taas koteihinsa.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.