Mainos

Amnesty: Kidutuksen takana olleet voidaan saada vastuuseen

Amnesty Internationalin Suomen osasto pitää CIA-raportin julkaisemista tärkeänä.

Raportin julkaisu luo sen mukaan pohjan asioiden oikeudelliselle selvittämiselle. Eli nyt voidaan saattaa vastuuseen kidutuksen takana olleita henklilöitä.

– Teot muodostavat kansainvälisiä rikoksia. Kidutus ja tahdonvastainen katoaminen ovat rikoksia. Tällainen on omiaan rapauttamaan kansainvälistä oikeutta ja kidutuskieltoa. Kidutus on kielletty kaikissa tilanteissa, myös terrorisminvastaisissa toimissa ja sodassa, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen arvioi MTV Uutisille.

Mehtosen mukaan valtioilla on nyt velvollisuus lähteä selvittämään näitä asioita.

Amnestyn mukaan on hyvinkin mahdollista, että Suomea on käytetty CIA:n kohutun terroristiohjelman osana. Amnesty on tutkinut Suomeen pysähtyneitä vankilentoja.

Mehtosen mukaan on syytä epäillä useammankin Suomessa pysähtyneistä lennoista olleen osallisena CIA:n ohjelmassa.

– Viranomaisilla on edelleen joitain selvittämättömiä lentoja. Suomen viranomaiset eivät pystyneet selvittämään kaikkia lentoja, koska tietokannoista oli poistettu tärkeitä tietoja. Nyt Suomen viranomaisten pitäisikin saada tutkittavakseen salattu aineisto ja tarkistaa, onko Suomea todella käytetty ohjelman puitteissa.

Yhdysvaltain senaatti julkaisi eilen paljon kohua herättäneen raportin CIA:n käyttämistä kuulustelukeinoista salaisissa kuulustelukeskuksissa vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.

Raportin mukaan CIA:n kuulustelukeinot ovat olleet raakoja ja paljon pahempia kuin se on myöntänyt.

Suomessa kohuttiin salaisista tänne laskeutuneista vankilennoista vuonna 2004. CIA:n vankilentoihin käyttämä kone käväisi tuolloin Helsingissä.

Mehtosen mukaan Yhdysvallat käytti useita maita terroriohjelmansa puitteissa. Mehtonen pitää huolestuttavana, että Suomen lennot näyttäisivät olevan yhteydessä Liettuan salaiseen vankilaan.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.