Mainos

Amnesty: Myanmarin armeija syyllistynyt järjestelmällisesti murhiin, raiskauksiin ja kidutukseen

1:41

Myanmarin armeija on syyllistynyt järjestelmällisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan Rakhinen osavaltiossa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportissaan. Rakhinen sotilasoperaation tarkoituksena on järjestön mukaan ajaa rohingya-vähemmistö Myanmarista.

Järjestön mukaan Myanmarin armeija on syyllistynyt ainakin murhiin, karkotuksiin ja pakkosiirtoihin, kidutukseen, raiskauksiin, vainoon sekä ruoan ja lääkeavun epäämiseen. Lisäksi armeija on syyllistynyt Amnestyn mukaan järjestelmällisiin ja laajoihin tuhopolttoihin rohingya-kylissä.

Raportti perustuu Rakhinesta paenneiden silminnäkijöiden sekä näitä auttavien ammattilaisten ja avustustyöntekijöiden lausuntoihin.

Satelliittikuvat ja valokuva- ja videomateriaali vahvistavat Amnestyn mukaan silminnäkijöiden lausunnot.

Silminnäkijät ovat hirmuteoista kertoessaan nimenneet toistuvasti kaksi Myanmarin armeijan yksikköä sekä Myanmarin poliisin rajavartioyksikön.

– Myanmarin viranomaisten julmien, koko Pohjois-Rakhinessa asuvaan rohingya-vähemmistöön kohdistettujen kostotoimien tavoitteena on mitä ilmeisimmin ajaa rohingyat pois maasta pysyvästi. Nämä hirmuteot vauhdittavat yhtä pahimmista pakolaiskriiseistä, joita alueella on nähty vuosikymmeniin, sanoo Amnestyn kriisityön johtaja Tirana Hassan järjestön tiedotteessa.

Amnesty vaatii Myanmarin armeijan ylipäällikköä Min Aung Hlaingia lopettamaan joukkojensa rikokset. Järjestön mukana myös kansainvälisen yhteisön on osoitettava, ettei rikoksia ihmisyyttä vastaan suvaita.

– Kansanvälisen yhteisön on autettava Bangaldeshia tukemaan rohingya-pakolaisia ja varmistettava, että Myanmar kunnioittaa pakolaisten oikeutta palata koteihinsa. Lisäksi Myanmarin hallituksen on tehtävä loppu tämän kriisin pohjimmaiselle syylle – rohingyojen järjestelmälliselle syrjinnälle, Hassan sanoo tiedotteessa.


1:01

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.