Ammu, Hukka ja Karhukuningas – Katso lista nimistä, joita ei hyväksytty lapsille 2016

Ainutlaatuinen lapsi tarvitsee ainutlaatuisen nimen. Välillä ainutlaatuisuus on vaan niin villiä, että nimilautakunta joutuu hylkäämään suomalaisvanhempien ehdotuksia. 

Eläinmaailman innoittamana poikalapselle ehdotettiin esimerkiksi viime vuonna nimeksi Karhukuningasta. Tytöille taas toivottiin nimeksi Hukkaa ja Ammua.

Oikeusministeriön alainen nimilautakunta ei kuitenkaan innostunut erikoisista nimistä, vaan hylkäsi sekä Karhukuninkaan että Hukan ja Ammun sekä lähes parikymmentä muuta nimeä. Hylkäyslausunnon saivat myös muun muassa nimet Ravenheart ja KingJames.

Villit nimiehdotukset hylättiin, koska ne eivät noudata Suomen nimilakia. Suomessa lapsen nimistä päättävät maistraatit, jotka konsultoivat erikoisissa nimiehdotuksissa oikeusministeriön alaista nimilautakuntaa.

Nimilautakunnan varapuheenjohtaja Eeva Attilan huomion mukaan uniikkeja nimiä halutaan yhä enemmän.

– Selkeästi on havaittavissa nimenannon yksilöllistyminen. Halutaan antaa yksilöllisiä ja mielellään uniikkeja nimiä. Myös kansainvälistyminen näkyy nimissä, Attila kertoo.

Viime vuonna nimilautakunta hylkäsi nämä aikuisille ja lapsille tavoitellut nimet:

Hylätyt poikien/miesten nimet:

Saurus

Soulio

Rontti

Lexx

Jubileum

Rolandaxis

S.

Haades

Moolok

KingJames

Southerncross

Lyricpoet

Karhukuningas

Greed

Pasintero

Hylätyt tyttöjen/naisten nimet:

Toisaa

Ammu

Ravenheart

Hukka

Matti-tyttöä ei hyväksytä

Uniikit nimet voidaan hyväksyä, mikäli ne täyttävät nimilain vaatimukset. Lain mukaan suomalaista ei voida nimetä sopimattomalla tai kotimaisen nimikäytännön vastaisella nimellä. 

Sopimattomaksi luokitellaan nimet, jotka esimerkiksi loukkaavat jotakin ihmisryhmää tai jos nimen ajatelleen aiheuttavan nimettävälle harmia.

Lapsen etunimeksi ei myöskään kelpaa sukunimi eikä sama nimi kuin lapsen sisaruksella. Tytölle ei saa antaa pojan nimeä eikä poikaa saa nimetä tytön nimellä.

– Lähtökohtaisesti ei voi olla tyttöä nimeltä Matti. Erikseen ovat sitten tietenkin sukupuolineutraalit nimet, jotka eivät vielä ole vakiintuneet kummankaan sukupuolen nimiksi, Attila selittää.

Lue myös:

    Uusimmat