Ammattimies muistuttaa: Moni nykyautoilija yllättyy pakkasella ikävästi – näin voit korvata lukkosulan

Uuden ajan ongelma: Miten päästä autoon, jos avaimesta loppuu patteri 1:32
Tiepalvelumies Reijo Häkkinen muistuttaa pakkasen voivan aiheuttaa ongelmia autojen avaimettomien lukitusjärjestelmien käyttöön.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme liikenneturvallisuusaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Mihin lukkosulaa tarvitaan? Pitääkö sitä käyttää joka autossa? Entä missä sitä kannattaa säilyttää?

Vastaus:  Lukkosulaa ei pitäisi tarvita milloinkaan, jos lukoista pitää huolta. Pieni tuikkaus spray-purkista ase- tai lukkoöljyä säännöllisesti – ja aina ennen auton pesua – pitää lukot hyvässä kunnossa. 

Itse en ole milloinkaan joutunut käyttämään lukkosulaa, vaikka olen autoillut varsin paljon viimeisten 27 vuoden aikana.

Säännöllinen voitelu on tärkeää

Ohut (spraymainen) ase- tai lukkoöljy on oikein hyvä vaihtoehto lukkojen hoitamiseen ja jäätymisen ennaltaehkäisemiseen.

Nykyautoissa voideltavia lukkopesiä on huomattavasti vähemmän kuin takavuosina ja ne vähätkin lukkopesät ovat piilossa erilaisten suojalevyjen alla. On kuitenkin tärkeää, että myös suojalevyjen alla olevat lukot tulee voideltua säännöllisesti. Näin varmistetaan niiden toiminta silloin, kun niitä tarvitaan. 

”Lukottomaan” maailmaan tottuneen autoilijan saattaa pakkasella yllättää lukko-ongelmat erilaisten lisävarusteiden kanssa. Esimerkiksi suksibokseissa sekä perävaunun vetopään ja kuormatilan lukituksissa käytetään edelleen hyvin usein mekaanisia lukkoja. 

Oikea ajankohta voitelulle on aina ennen pesua. Näin öljy muodostaa vettä hylkivän kalvon lukkoon ja pyrkii estämään kosteuden pääsyä sinne.

Lukkosula sulattaa jäätyneen lukon

Mikäli lukkoa ei ole voidellut, on lukkosulasta toki apua jäätyneen lukon sulattamiseen. Ehdottoman tärkeää on valita sellainen lukkosula, joka myös voitelee. Voitelematon lukkosula vain sulattaa lukon mutta ei voitele eli kyseessä on lähinnä kertaluontoinen ensiapu. Öljyttömän lukkosulan toistuva käyttö saattaa myös aiheuttaa hapettumia lukon sisällä. Hapettumat vaikuttavat lukon toimintaan ja luotettavuuteen.

Mikäli lukkosulaa ei ole saatavilla ja lukot ovat jäässä, voi ottaa muovipussiin hanasta lämmintä vettä ja painaa pussin kyljen lukkoa vasten. Vettä ei siis kaadeta lukkoon vaan veden täyttämällä pussilla vain lämmitetään sitä. Näin lukko sulaa nopeasti. Heti sulattamisen jälkeen lukko on voideltava, jotta se ei jäätyisi uudelleen.

Säilytä lukkosula oikein

Yleinen virhe on, että lukkosulaa säilytetään auton sisällä. Tällöin se ei ole saatavilla, jos lukot ovat jäässä ja ovet eivät avaudu.

Myös lukkosulapakkauksen säilytysohjeita on luonnollisesti noudatettava eli tuotetta ei saa jättää esimerkiksi lasten ulottuville.

Lue myös:

    Uusimmat