Ammattilainen neuvoo: Näin pienennät sähkölaskuasi

Järkevällä energiankulutuksella voit säästää sähkölaskussa pitkän pennin. Olet oikealla tiellä, jos kotisi laitteet ovat kunnossa etkä pidä niitä turhaan päällä.

Jos haluat pienentää sähkölaskuasi, sinun täytyy tietää, mihin sähköä kuluu. Motivan viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell neuvoo ensiksi tarttumaan sähkölaskuun ja vertailemaan sen tietoja vertailulukuihin.

– Sähkölaskussa on yleensä annettu vertailutietoja siitä, kuinka paljon vastaavan kokoinen asunto yleensä vie sähköä. Jos eroa on paljon, kannattaa lähteä ihmettelemään, mitä laitteita ja millainen lämmitys kodista löytyy.

Käytä laitteita maltillisesti

Forssellin mukaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisia laitteita kodissa on ja miten paljon niitä käytetään. Sähköä kuluu kotona eniten kylmälaitteisiin, keittiölaitteisiin, kylpyhuoneeseen, viihde-elektroniikkaan ja valaistukseen.

– Jos joissain näistä ryhmistä on paljon laitteita, jotka ovat jatkuvasti päällä, kulutuskin yleensä löytyy sieltä. Jos kotona on paljon viihdelaitteita, niiden käytössä täytyy olla tosi tarkkana. Päällä ollessaan ne kuluttavat tosi paljon, lepotilassa taas tosi vähän. Älä siis käytä televisiota radion korvikkeena.

Ruoanlaittotapoja kannatta Forssellin mukaan miettiä etenkin, jos kotona laitetaan paljon ruokaa.

– Ruoat kannattaisi tehdä kerralla ja jos käytetään uunia, tulisi hyödyntää jälkilämpö. Jo se, että tehdään monta kertaa päivässä hellalla ruokaa, on ihan kiitettävä sähkönkuluttaja. Mikro on todella kätevä ja energiatehokas pienen annosten lämmittämiseen.

Lämmitys on iso kuluerä

Lämmitys on iso erä sähkölaskussa etenkin talvisin. Forssell muistuttaa, että kaukolämmöllä lämpiävissä taloissa saattaa olla sähköllä toimiva kylpyhuoneen lattialämmitys, joka näkyy suoraan sähkölaskussa. Lämmitys kannattaa säätää oikealle tasolle tai olla yhteydessä ammattilaiseen, joka osaa neuvoa säätämisessä.

Pientaloasukkaiden kannattaa Forssellin mukaan tarkistaa ilmalämpöpumppujen asetukset, sillä jos asetukset eivät ole kunnossa, pumppu saattaa turhaan lämmittää tai jopa jäähdyttää lämmintä sisäilmaa. Tällöin pumppu käyttää sähköä.

Veden tuhlaamisesta jaksetaan aina muistuttaa, ja niin muistuttaa Forssellkin.

– Jos vesi lämpiää sähköllä, kannattaa sen käyttöön kiinnittää huomiota. Lämpimän veden käytön vähentämisellä saa helposti säästöjä aikaan. Lämpöenergia menee suoraan viemäristä ulos, jos lämmintä vettä kuluttaa turhaan.

Käytä näitä harkiten

- Viihde-elektroniikka kuluttaa paljon sähköä ollessaan päällä.

- Älä lämmitä uunia tai hellaa monta kertaa päivässä.

- Kuivausrumpu kuluttaa useita kilowattitunteja energiaa per kuivauskerta.

- Säädä lattialämmitys maltilliselle tasolle.

- Tarkista ilmalämpöpumpun säädöt.

- Älä lotraa lämpimällä vedellä.

Lue myös:

Maaret Tiensuu/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja