Ammattijärjestäjän vinkit: Pääse eroon turhasta tavarasta!

Onko sinullakin kaapit täynnä tavaraa, jota et koskaan käytä? Et ole ongelmasi kanssa yksin, sillä suomalaisten tavarapaljous työllistää jo uutta ammattikuntaakin.

Professional organizer Maria Laitinen on ollut alalla kaksi vuotta ja sinä aikana hän on nähnyt yhtä jos toistakin. Laitinen kokee, että moni kerää tavaraa ympärilleen ylläpitääkseen turvallisuuden illuusiota – halutaan säästää pahan päivän varalle.

– Miten esimerkiksi rikkinäiset kalsarit tai vanhat tietokoneenosat voivat pelastaa perheesi, kun se paha päivä yllättää?, hän nauraa.

Laitinen muistuttaa, että roskat ja rikkinäiset tavarat tulisi heittää menemään. Moni kun tarjoaa niitä vielä hyväntekeväisyyteen ja kirpputoreille.

– Auttaminen on tietysti hyvä asia ja siitä saa itselle hyvän mielen. Kehottaisin turhan ostamisen sijaan ihmisiä käyttämään rahaa esimerkiksi kehitysmaiden tukemiseen. Sen sijaan, että ostaa itselleen hyvää mieltä voi tukea apua tarvitsevia ihmisiä esimerkiksi Unicefin kautta. Se on mahdollista jo 12 eurolla.

Taltuta tavarakaaos Maria Laitisen vinkeillä

1. Kamat kiertoon

Älä kerää turhaa tavaraa ympärillesi, vaan laita käyttämättömät mutta hyväkuntoiset tavarat hyväntekeväisyyteen. Muista kuitenkin, että rikkinäisillä vaatteilla ja esineillä ei kukaan tee mitään – roskat kuuluvat roskikseen.

2. Osta laatua

Ostaminen on nykyään helppoa: Kun ennen ruokapöytää varten säästettiin rahaa pitkään ja sillä saatiin laatua, voi uuden pöydän ostaa nykyään edullisesti vaikka joka viikko, mutta se menee myös nopeasti rikki. Panosta laatuun, vaikka hinta kirpaisisikin hetkellisesti.

3. Lopeta turha ostaminen

Kuulostaako tutulta: Teet töitä paljon, jotta saat ostettua lisää tavaraa, jota et oikeasti tarvitse? Ihminen tulee toimeen vähällä, joten miksi et panostaisi elämänlaatuusi sen sijaan, että täytät sen pitkillä työpäivillä, jotta voit ostaa turhakkeita.

4. Tarvitsenko tätä oikeasti?

Kysy jokaisen ostamasi asian kohdalla itseltäsi, tarvitsetko tätä tavaraa todella? Jos voit korvata sen jollain, jonka jo omistat, jätä turhake kauppaan.

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja