Amerikkalaisnäyttelijän kammottavalla kuolemalla yllättävä vaikutus liikenneturvallisuuteen

Poliisin video: Kas näin heiluu lasti, ja lasti heiluu näin 0:17
Katso myös poliisin aiempi video: Kas näin heiluu lasti, ja lasti heiluu näin. Yli kolme tonnia painava betonielementti oli sidottu vain yhdellä liinalla. Otsikkoon liittyvän kuvan löydät jutun perästä.

Amerikkalaisnäyttelijän traaginen kuolema 1960-luvulla vauhditti ajoneuvoyhdistelmien turvallisuuskehitystä.

Ajoneuvoyhdistelmän perään tai kylkeen ajaminen voi olla tavallistakin karmeampi tapa päästä hengestään. Mikäli auto kiilautuu raskaan perävaunun alle, kohdistuu törmäyksen voima pahimmassa tapauksessa matkustajan yläruumiiseen ja päähän.

Näin kamalasti kävi Hollywood-tähti Jayne Mansfieldille eräänä kesäkuisena aamuyönä vuonna 1967. Mansfield, hänen kolme lastaan sekä seuralaisensa istuivat autonkuljettajan kyydissä matkalla Mississippistä New Orleansiin. Yö oli sumuinen, eikä kuljettaja havainnut edessä ajaneen rekan hidastaneen. Auto törmäsi päin perävaunua, jonka alareuna oli juuri sillä korkeudella, että lopputulos oli pahin mahdollinen.

Mansfield, hänen seuralaisensa sekä autonkuljettaja menehtyivät välittömästi, mutta takapenkillä nukkuneet lapset selvisivät.

Mansfield-palkki pelastaa henkiä

Traagisella onnettomuudella oli merkittävä vaikutus ajoneuvoyhdistelmien turvallisuuden kehittymiseen.

Onnettomuuden jälkeen alleajosuojat, jotka tunnetaan rapakon takana vielä tänäkin päivänä Mansfield-palkkeina, määrättiin pakollisiksi. Perävaunun alaosassa olevan palkin tarkoituksena on estää ajoneuvon kiilautuminen vaunun alle.

Aivan täysin Mansfield-palkkikaan ei tällaisia onnettomuuksia ehkäise, sillä autot, joiden keula on riittävän matalalla, voivat edelleen päästä luiskahtamaan perävaunun alle kauhein seurauksin.

Rekkojen alleajosuojat yleistyivät Euroopassakin 1970-luvulla, kertoo Historianet.

Lue myös:

    Uusimmat