Mainos

Amerikkalaislehdessä laaja Suomi-reportaasi – Kataiselta lämpimät terveiset synnyinkunnalleen

Siilinjärveltä kotoisin oleva Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen kertoo lukeneensa amerikkalaislehti Washington Postin muutama päivä sitten julkaiseman laajan reportaasin kotipaikkakunnastaan.

Lehden toimittaja ja kuvajournalisti kuvailivat amerikkalaisille lukijoille Siilinjärven syrjäistä sijaintia keskellä metsäistä Suomea ja turvapaikanhakijoiden saapumista paikkakunnalle.

Kataisen mukaan lehden reportaasi kertoi hyvin laaja-alaisesti ihmisten suhtautumisesta maahanmuuttokriisiin. 

– Siilinjärvi on varmasti tyypillinen itäsuomalainen paikkakunta, jossa tunnetilat vaihtelevat, sanoo Katainen.

Juttuun oli nostettu muun muassa suoria sitaatteja siilinjärveläisten huolista, jotka nousivat esiin asukkaille järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Lehtijutusta käy ilmi kahtalainen suhtautuminen turvapaikanhakijoihin: toiset ovat valmiita auttamaan, toisia epäilyttää ja pelottaa suurestikin kymmenien vieraiden ihmisten tulo paikkakunnalle.

– Ihmiset ovat valmiita auttamaan hädässä olevia ihmisiä, mutta haluavat myös varmistua siitä, että ne, joita autetaan myös tarvitsevat apua.

Katainen lähettää Siilinjärvelle lämpimiä terveisiä.

– Kaikki me olemme ihmisiä ja kaikilla meillä on syntymäsäkä, eli me synnymme erilaisiin maailmanosiin ja tilanteisiin. Valitettavasti kaikki meistä eivät pysty syntymään Siilinjärven kaltaiseen rauhanomaiseen paikkaan.

Komission varapuheenjohtaja kannustaa suhtautumaan avoimesti vieraisiin kulttuureihin. 

– Tietysti on oikeudenmukaista, että näitä auttamisjärjestelmiä ei käytetä väärin. Mutta maailma tulee olemaan tästä eteenpäin entistä monikulttuurisempi, haluttiin sitä tai ei. 

Bryssel palautumassa normaaliin

Kataisen nykyinen kotikaupunki Bryssel on ollut poikkeustilassa Pariisin iskujen jälkeen terroristioperaatioiden vuoksi. Nyt kaupunki on Kataisen mielestä palaamassa hiljalleen arkeen.

– Ihmisillä on taipumus alkaa elää normaaliin tahtiin. Mutta silti pitää muistaa, että terrorismi on Euroopassa valitettavasti vakava ongelma ja meidän pitää pystyä paremmin ennaltaehkäisemään iskuja.

Vaikka elämä olisi palautumassa arkiseksi, Pariisin iskut eivät Kataisen mukaan kuitenkaan unohdu pian.

– Totta kai terrori-iskut Euroopan sydämessä jättävät myös jälkiä ja sen oikean kysymyksen, että jatkuvatko nämä ja yrittävätkä terroristit vahingoittaa eurooppalaisia arvoja ja eurooppalaisia ihmisiä edelleen. 

Jyrki Katainen kertoo laajemmin muun muassa terrorismin torjunnasta lauantai-illan MTV Uutisextra-ohjelmassa klo 19.10 MTV3-kanavalla. Ohjelma on katsottavissa MTV.fissä muutamaa tuntia aikaisemmin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.