Mainos

Amerikkalaisasiantuntija: USA:n politiikka hyödyttää al-Qaidaa

CIA:n entisen asiantuntijan Michael Scheuerin mukaan muslimimaailmassa on syntymässä uusi filosofia ja suuntaus, "al-Qaidismi ja bin Ladenismi".

Terroristijohtaja Osama bin Ladenin jäljittämistä johtanut amerikkalaisasiantuntija uskoo, että Yhdysvaltain politiikka Lähi-Idässä on antanut vauhtia terroristiverkosto al-Qaidalle ja sen johtajalle.

- Nykyään bin Ladenilla ja al-Qaidalla on vain yksi korvaamaton liittolainen: USA:n ulkopolitiikka islamilaisessa maailmassa, sanoo Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n entinen asiantuntija Michael Scheuer.

- Aika ei ole Amerikan puolella. Me olemme selvästi häviämässä, Scheuer lisäsi puheessaan hallituksen turvallisuuskonferenssissa.

Scheuer johti vuosina 1996-1999 CIA:n osastoa, joka oli keskittynyt bin Ladenin jahtaamiseen. Hän erosi CIA:sta vuonna 2004 ja on julkaissut Yhdysvaltain terrorisminvastaista sotaa kritisoivan kirjan. CIA hyväksyi kirjan julkaisun, vaikka siinä katsottiin Yhdysvaltain toiminnan lietsovan maailmanlaajuista muslimien kapinaa.

Scheuer sanoo bin Ladenin keskittäneen huomion Yhdysvaltain politiikkaan. Esimerkkeinä tästä hän mainitsi sotilasvoiman käytön Irakissa ja Afganistanissa, Israelin taloudellisen ja sotilaallisen tukemisen sekä vuosikymmeniä kestäneen tyrannihallintojen pönkittämisen islamilaisessa maailmassa.

Scheuerin mukaan nyt muslimimaailmassa onkin syntymässä uusi filosofia ja suuntaus, "al-Qaidismi ja bin Ladenismi".

- Tätä muutosta kaikkein voimakkaimmin synnyttänyt tekijä on Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin ja maan pitkittynyt miehitys, kertoo Scheuer.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.