Alzheimer koettelee naisia miehiä katalammin

Alzheimerin tauti näyttää koettelevan naisia miehiä enemmän, tutkimustulokset paljastavat.

Alzheimerista kärsivät naiset rapistuvat nopeammin kuin miehet, vaikka kummatkin heistä olisivat taudin samassa vaiheessa, Dailymail.co.uk-sivusto uutisoi. Uudet tutkimustulokset osoittavat, että naiset kärsivät miehiä pahemmista muistiongelmista. Miehet sen sijaan pystyvät taistelemaan tautia vastaan paremmin.

Tutkimustulokset kerättiin 15 eri tutkimuksesta. Hertforshiren yliopiston tutkijoiden tekemässä analyysissa tarkasteltiin 828 miestä ja 1238 naista. Miehet pärjäsivät kaikissa viidessä kognitiivisia taitoja vaativissa tehtävissä paremmin kuin naiset. Testeihin kuului niin episodi- eli tapahtumamuistiin liittyviä harjoituksia kuin semanttiseen muistiin eli tietomuistiin liittyviä harjoituksia. Huomionarvoista oli, että naiset selvisivät huomattavasti miehiä huonommin verbaalisia taitoja vaativissa tehtävissä.

Iällä tai koulutusasteella ei ollut merkittävästi vaikutusta miesten testituloksiin.

– Vaikka muistiongelmat liittyvät normaaliin ikääntymiseen, jokin Alzheimerin taudissa on epäsuotuisaa juuri naisille, tutkimusjohtaja, professori Keith Laws kertoo.

Lawsin mukaan kyse voi olla hormonaalisista tekijöistä. Naiset nimittäin menettävät menopaussin jälkeen estrogeeniä, jolla on tärkeä rooli aivoissa.

Jo aiemmat tutkimukset ovat paljastaneet, että miehet voivat selvitä pahoistakin aivovaurioista menettämättä taidollisia kykyjä niin paljon kuin vauriot antaisivat olettaa.

– Jostain syystä, eikä kyse ole suuremmasta älykkyydestä, miehet ovat parempia pitämään haittavaikutukset loitolla kauemmin, Laws kertoo.

Tutkimustulos julkaistiin Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology -julkaisussa. Britanniassa noin 820 000 ihmistä sairastaa dementia, joista Alzheimerin tauti on yleisin.

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja