Älylaitteilla haetaan muiden hyväksyntää

Sosiaalisilla tekijöillä on iso vaikutus siihen, miten älylaitteita käytetään ja miten ne koetaan, käy ilmi Helsingin yliopistossa tänään tarkastettavasta väitöskirjasta.

Sosiaalipsykologian alaan kuuluvan väitöksen mukaan älylaitteita ei käytetä vain teknisten ratkaisujen takia eikä siksi, että ne koetaan itselle mieleisiksi.

Älypuhelimien jatkuvaa tarkistamista pidetään yksilön ongelmana, mutta niitä käytetään, koska halutaan muun muassa kuulua yhteisöön, pysyä ajan tasalla ja kokea läheisyyttä.

– Bussissa on "normaalimpaa" tsekkailla puhelinta kuin jutella tuntemattomille kanssamatkustajille. Älylaitteet mahdollistavat yksinäisten hetkien pakenemisen sosiaalisesti suotavalla tavalla, tutkija Eeva Raita kertoo.

Raidan mukaan se, mitä sovelluksia käytämme ja mitä niistä ajattelemme riippuu paljon jaetuista käsityksistä ja tavoista.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi yhdessä osatutkimuksessa eri työyhteisöjen jäsenet kokivat saman sovelluksen hyvin eri tavoin. Yksi työyhteisö piti sovellusta erinomaisena, mutta toisen työyhteisön jäsenet eivät edes kokeilleet sitä, koska epäilivät sovelluksen hyödyllisyyttä.

Toisessa, kokeellisessa osatutkimuksessa osallistujat arvioivat vaikeakäyttöisen älypuhelimen olevan helppokäyttöinen silloin kun luulivat, että muut ajattelevat niin.

– Älylaitteiden käyttö on harvoin vain yksilön valintaa tai teknologisten ratkaisujen ohjaamaa. Yhteisön merkitys yksilön kokemuksille tulee esille viimeistään siinä, että viihdyttävästäkin kännykän käytöstä tulee ahdistavaa tai noloa, jos kokee että muut läsnäolijat pitävät toimintaa turhanpäiväisenä, Raita sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat