Alvar Aallon arkkitehtuuri, Saimaan saaristo ja Pyynikki ehdotuksina maailmanperintölistalle

kansa jättänyt viitisenkymmentä ehdotusta Unescon maailmanperintösopimukseen 1:56

Unescon maailmanperintöluettelon luonnon- ja kulttuuriperintökohteiksi on tullut yli 50 ehdotusta, kertoi ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä perjantaina alkuillasta.

Ehdotusten joukossa ovat Tampereen Pyynikki, Saimaan saaristo sekä Alvar Aallon arkkitehtuuri.

– Aalto on kova nimi, ja hänen kohteensa ovat maailmanlaajuisesti tunnettuja. Se on yksi ehdotus, joka voisi pärjätä, arvioi Museoviraston erikoisasiantuntija Stefan Wessman.

Maailmanperintölistalle on aikaisemmin päässyt sveitsiläisen Le Corbusierin arkkitehtuuri.

Kohteita Unescon maailmanperintöluettelon kansalliselle aielistalle on pystynyt ehdottamaan ympäristöministeriön verkkokyselyssä. Vastausaika päättyi perjantaina.

Suomalaiset ovat voineet ehdottaa kohteita verkossa ensimmäistä kertaa. Aikaisemmin ehdotuksia on kuultu vain asiantuntijoilta.

Valtaosa kulttuurikohteita 

Tiukan seulan läpi maailmanperintökohteiksi nousevia on vaikea ennustaa. Flander sanoo Suomen ehdottavan uusia kohteita maltillisesti.

– Suomen intresseissä on, että maailmanperintöluetteloon päätyy aliedustettuja kohteita, jotka eivät välttämättä ole Suomessa, Flander kertoi.

Uskonnollisia monumentteja ja historiallisia kaupunkeja on Wessmanin mukaan listalla paljon. Vähemmän edustettuja ovat ihmisten elinkeinot ja selviäminen erilaisissa ympäristöissä.

Flander muistuttaa, että luonnonkauneudestaan tunnetussa Suomessa on vain yksi luonnonperintökohde ja kuusi kulttuurikohdetta. Myös kansalaisten esityksistä valtaosa on kulttuurikohteita.

– Ihmiset tuntevat ja tietävät hyvin, millaista arvokasta kulttuuriperintöä heidän alueeltaan löytyy, Wessman kuvaili.

Lue myös:

    Uusimmat