Aluehallintovirasto kieltää Suomen Löytötavarapalvelu Oy:n Helsingin toimipisteiden toiminnan kuukaudeksi – tässä syy

Suomen Löytötavarapalvelu Oy:n Helsingin toimipisteet ovat toimintakiellossa lainvastaisen toiminnan takia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää kuukauden ajaksi Suomen Löytötavarapalvelu Oy:n löytötavaratoimistotoiminnan Helsingissä, tiedottaa Aluehallintovirasto. Toimintakielto alkaa 12. syyskuuta ja se päättyy 11. lokakuuta.

Syynä kiellolle on löytötavaratoimiston toistuva ja vakava toiminta vastoin löytötavaralakia- ja asetusta. Toimintakiellon aikana Suomen löytötavarapalvelu Oy:n Helsingin toimipisteet sekä sen palvelukseen kuuluvat eivät saa noutaa tai ottaa vastaan löytötavaroita.

Yrityksen toimipisteet, maksullinen puhelinpalvelu sekä sähköinen verkkotiedostelu on pidettävä suljettuina. Lisäksi Suomen löytötavarapalvelu Oy ei saa markkinoida toimintaansa. Löytötavaratoimisto ei saa myöskään tehdä uusia sopimuksia yritysten tai muiden toiminnanharjoittajien kanssa löytötavarapalvelun ulkoistamiseksi.

Asiakkaat eivät voi noutaa löytötavaroita Suomen Löytötavarapalvelu Oy:n toimipisteistä eikä löytötavaroita voida kuljettaa asiakkaille postitse. Myöskään löytötavaroiden perään ei voi tiedustella kiellon aikana.

Aluehallintovirasto seuraa Helsingissä sijaitsevien löytötavaratoimistojen määräaikaisen toimintakiellon noudattamista.

Suomen Löytötavarapalvelu Oy:n itsenäiset toimipisteet Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Kouvolassa jatkavat toimintaansa normaalisti. Näiden kaupunkien toimipisteet toimivat omien toimilupien alla itsenäisten yritysten alaisuudessa.

Toimipisteet toimivat omilla löytötavaraluvilla ja franchising periaatteella. Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Kouvolassa toimii Relico Oy ja Kouvolassa toimii Kouvolan Löytötavarapalvelu Oy. Relico Oy tiedottaa, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston päätös ei vaikuta millään tavalla itsenäisten toimipisteiden toimintaan.

Lainvastainen toiminta syynä toimintakiellolle

Löytötavaratoimisto on Helsingissä toiminut Aluehallintoviraston mukaan lainvastaisesti, sillä se on lisännyt löytötavaroiden säilytyskustannuksiin arvonlisäveron ja perinyt korvauksena erityiskäsittelylisän säännöksissä tarkoitetun viiden prosentin lisäksi.

Lisäksi löytötavaratoimisto ei ole ottanut huomioon esineen kulumisesta johtunutta arvon alentumista, kun löytötavaran arvoa on määritetty ja ilmoittajan ajokorttia ei ole toimitettu välittömästi poliisille.

Aluehallintoviraston mukaan osa laiminlyönneistä on ollut toistuvia ja niitä voidaan pitää vakavina.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 25. helmikuuta 2022 päätöksen, jolla aluehallintovirasto kieltää Suomen Löytötavarapalvelu Oy:n löytötavaratoimistotoiminnan kuukauden ajaksi. Suomen Löytötavarapalvelu Oy valitti aluehallintoviraston päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Helsingin hallinto-oikeus piti päätöksellään (11.7.2023, nro 4110/2023) voimassa aluehallintoviraston määräämän määräaikaisen toimintakiellon.

Löytötavaratoimisto välivarastoi tavaroita kiellon ajan

Suomen Löytötavarapalvelu Oy tiedottaa, että toimintakiellon aikana löytötavarat välivarastoidaan muualla. Löytötavarapalvelun Helsingin toimisto Mäkelänkadulla ja Vantaan toimisto Lentäjäntiellä suljetaan. Nämä yhdistetään uuteen tilaan Vantaalla, joka sijaitsee osoitteessa Porttikaari 7.

– Pahoittelemme syvästi asiakkaillemme aiheutuvaa haittaa liiketoimintatauon johdosta ja olemme jo muuttaneet hinnoitteluamme, joka johti tämän tilanteen syntymiseen. Suomen Löytötavarapalvelu Oy ei ole enää laskuttanut pitkään aikaan erityiskäsittelykorvauksia löytötavaran omistajilta, jotta tulkinnanvaraisuudesta ja mahdollisista sanktioista vältytään jatkossa, toteaa Suomen Löytötavarapalvelun toimitusjohtaja Jukka Ylirautia tiedotteessa.

Suomen Löytötavaratoimisto Oy vastaa muun muassa HSL:n ja VR:n löytötavaroista. Helsingin rautatieasemalla on HSL-löytötavaroista vastaava löytötavaratoimisto.

Juttua muokattu kello 15.19 tarkennuksella siitä, että toimintakielto koskee vain Helsingin toimipisteitä.

 

Lue myös:

    Uusimmat