Mainos

Aluehallintoremontin perustuslaillisuutta on viilattu koko viikonloppu

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) vakuuttaa, että sote-ja aluehallintouudistukset täyttävät perustuslain vaatimukset.

Pilkkuja on viilattu virkamiesten voimin viikonlopun ajan.

Uudistusministerin oma viikonloppu meni hallituksen huomista sote- ja aluehallintoviestintää valmistellessa Joensuun kotona ja Höytiäisen mökillä.

Virkamiehet ovat puolestaan pohtineet isänpäivän ratoksi perustuslaillisia sudenkuoppia, joita aiheuttaa esimerkiksi itsehallinto- ja sotealueiden erilainen määrä ja palveluiden yhdenvertainen saatavuus.

– Kun on tämmönen 15/18 -malli tässä kyseessä niin on varmaan tarkkaan katsottava, että se täyttää myös perustuslain edellytykset, Vehviläinen myöntää.

Tehtäviä yhdistellään itsehallintoalueilla

Aluehallintouudistuksen yksityiskohdat selviävät Vehviläisen johdolla nyt käynnistyvän pitkän valmistelun aikana. Se kuitenkin jo tiedetään, että sadoista erilaisista hallintohimmeleistä, kuntayhtymistä ja vastaavista häviää sekä työpaikkoja että suuri määrä luottamustehtäviä.

Kun sadoista palveluntuottajista vain 18 sanotaan jäävän jäljelle niin viikate heiluu siellä sun täällä. Moni organisaatio häviää taivaan tuuliin.

Työpaikkavaikutuksia tulee, mutta ministeri ei halua niitä vielä arvioida.

– En ole ehtinyt yhtään sitä katsoa sillä tavalla, että nehän on varmaan sitä jatkovalmistelua. Ajattelen kyllä niin, että jos me laitetaan eri tehtäviä yhteen niin tottakai meille tulee sitten myös säästöä näistä hallinto- tuki -ja muista palveluista.

Valmis viimeisinä kuukausina

Vehviläisellä on nyt näytön paikka. Käsillä on historiallinen muutos ja mahdollisuus jäädä ministerinä historiaan. Mutta myös riskit ja haasteet ovat isoja.

– Kauhistuttaako?

– Ei minua kauhistuta, mutta olen oppinut täässä sellaisen sanonnan, että otetaan kohtaus kerrallaan.

Vehviläinen korostaa, että vaikka koordinaatiovastuu on hänellä, valmisteluun osallistuu laaja virkakoneisto ja kaikki vastuuministerit.

Aluehallinnon uudistus tulisi voimaan vuonna 2019. Sipilän hallitus ehtii juuri ja juuri nähdä lapsen syntyvän jos pysyy vallassa saman vuoden keväällä järjestettäviin seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka.

Mikä satraapille nimeksi?

Poliittiset vääräleuat ovat jo viikonloppuna laskeneet, että Suomeen syntyy 18 maakuntasatraapin virkaa joihin kaikkiin valitaan keskustalainen agrologi. Ministeriä nämä pohdinnat hymyilyttävät.

– Se on kyllä sitten niiden uusien valtuustojen tehtävä sitten katsoa minkälaisia satraappeja tulevat valitsemaan. Toivottavasti se vielä nähdään joskus, että päästään sinne saakka.

Vehviläinen muistuttaa, että maakunta -johdannaiset nimet ja tittelit saattavat jopa ärsyttää osaa poliittisista päättäjistä. Kun itsehallintoalueiden johtajien tehtäviä aikanaan määritellään, tulee tittelitkin pohdittavaksi.

– Maakuntajohtaja, maaherra, itsehallintoalueen johtaja, aluejohtaja, mahdollisuuksia on paljon, Vehviläinen listaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.