Mainos

Aloitteen tekijöille runsaasti palautetta: Osa huolissaan seksirikollisen traumoista

1:29

Kansalaisaloite lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusasteikon koventamisesta etenee tänään lakivaliokunnan kuulemiseen.

Tilaisuudessa kuullaan muun muassa valtakunnansyyttäjän viraston, poliisin ja lastensuojelujärjestöjen edustajien näkemyksiä.

Lakialoitteen tekijöiden tavoitteena on koventaa rangaistusasteikkoa niin, että törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistus nostettaisiin kahteen vuoteen vankeutta.

Käytännön tasolla tämä tarkoittaa sitä, että ehdolliset tuomiot kyseisistä rikoksista jäävät pois, ja vankeus on aina ehdoton. 

Osa huolissaan tekijälle tulevista traumoista

Yksi lakialoitteen alullepanijoista, Susanna Norja, sanoo, että he ovat saaneet runsaasti kiittävää palautetta aloitteestaan.

– Hyvin monenlaista. Eniten kannustavaa, mutta meitä yllätti myöskin se huono palaute: ihmiset olisivat halunneet, että ajaisimme paljon kovempiakin rangaistuksia. Vastasimme näille henkilöille, että tavoitteemme oli hakea reallistisia ratkaisuja.  

– Sitten on ollut myös niitä, jotka ajattelee vain sitä, minkälaisia traumoja tekijälle tulee, kun hän saa näitä tuomioita. Mutta me emme ole lähteneet sille puolelle ollenkaan, Norja jatkaa.

Kansalaisaloite lähti liikkeelle Mannerheimin lastensuojeluliiton Lahden toimipisteessä, kun huolestuneet vanhemmat pohtivat lapsien turvallisuutta kyseisissä asioissa.

– Meillä on siellä asiantuntijakin mukana, joka on oman työnsä kautta paljon perehtynyt näihin aiheisiin. Yhdessä pohdimme myös sitä, miten tämä sotii tavallisen kansalaisen oikeustajua vastaan, että rangaistukset on näin lieviä. Sen takia lähdimme tekemään tätä aloitetta, Norja kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.