Mainos

Alkoholitesteille halutaan selvät säännöt

Alkoholitestien tekemisestä työpaikoilla halutaan selvät pelisäännöt. Eduskunta aikoo patistella hallitusta valmistelemaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa lakia testauksesta.

Asia nousi esille samalla, kun eduskunnan valiokunnassa arvioitiin hallituksen esitystä huumetestien käytöstä. Lakiesityksestä mietinnön valmistellut työelämä- ja tasa-arvovaliokunta korostaa, että työpaikoilla on tiedettävä, miten tulee menetellä, jotta molempien osapuolten oikeuksia kunnioitettaisiin.

Eduskunta tiukentaa hallituksen ehdottamasta hiukan niitä edellytyksiä, milloin työntekijä voidaan velvoittaa huumetestiin. Testaamisen pitää olla välttämätöntä työtehtävästä johtuvien erityisten vaatimusten vuoksi ja myös välttämätöntä työntekijän työ- tai toimintakyvyn selvittämiseksi. Lisäksi testiä koskevasta todistuksesta tulee ilmetä, onko työntekijän työ- tai toimintakyky heikentynyt huumausaineiden käytön johdosta.

Jos työntekijä tai työnhakija aiotaan pistää huumetestiin, työnantajalla pitää olla yhdessä henkilöstön kanssa neuvoteltu päihdeohjelma, johon on kirjattu muun muassa pelisäännöt päihdeongelmaisten hoitoon ohjaamiseksi.

Uusi laki yksityisyyden suojasta sisältää myös pelisäännöt siitä, milloin työnantaja voi avata työntekijälle lähetettyjä tai tämän lähettämiä mutta työnantajalle selvästi kuuluvia sähköpostiviestejä. Viestin saamisen pitää olla välttämätöntä työpaikan toiminnan kannalta. Valiokunta lisäsi ehdoksi vielä, että viestin lähettäjään tai vastaanottajaan ei ole saatu yhteyttä viestin sisällön selvittämiseksi.

Eduskunta aloitti lakiesityksen täysistuntokäsittelyn tänä iltana ja lainpykälät on tarkoitus hyväksyä huomisen istunnossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.