Alkoholi on todella haitallista kuntoilijalle – tässä syy

Kohtuullisen alkoholinjuonnin ei pitäisi olla vaarallista kellekään. Alkoholia ei kuitenkaan pidä yhdistää liikuntaan, sillä se voi olla jopa hengenvaarallista.

Alkoholilla on lukuisia terveyshaittoja, mutta erityisen vaarallista alkoholi on yhdistettynä mihin tahansa liikuntamuotoon – mikäli baarin tanssilattialla bailaamista ei lasketa mukaan. Alle on listattu tapoja, jolla alkoholi tekee tuhojaan elimistössäsi.

1. Se hidastaa palautumista

Rankan treenin seurauksena maksan ja lihasten hiilihydraattivarastot tyhjenevät, ja lihaskudos on korjauksen tarpeessa. Jos kaadat alkoholia elimistöösi suoraan salilta tultuasi, pilaat tärkeän palautumisprosessin – alkoholi kun syrjäyttää hiilihydraatteja ja jättää elimistöön noin 50 prosentin hiilarivajeen.

2. Se on täynnä rasvaa

Kun alkoholi on mukana kuvioissa, elimistösi joutuu asettamaan alkoholin polttamisen etusijalle. Juoma myös hajoittaa elimistön aminohappoja, ja varastoi ne elimistöön rasvan muodossa. Eriyisen näkyvästi alkoholin aiheuttama rasva varastoituu reisiin ja pakaroihin.

3. Häiritsee unta

Alkoholin litkiminen tuhoaa lihaksiasi, mutta myös vaikuttaa negatiivisesti unensaantiisi. Noin sadalle miehelle ja naiselle tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että alkoholi lyhentää yöunien kestoa ja lisää unen aikana hereille havahtumista. Etenkin alkoholia juoneiden naisten yöunet vähenivät keskimäärin 30 minuuttia. Huonosti nukutun yön jälkeen myös treenaaminen kärsii.

4. Heikentynyt veden ja ravinteiden imeytyminen

Myös vatsalaukku ärsyyntyy viinasta – sen voit huomata pitkäksi venyneen illan jälkeen vatsanväänteinä. Ja mikäli vatsalaukkusi ei toimi niinkuin sen pitäisi, myös erilaisten ravinteiden imeytyminen häiritsee ruoansulatustasi. Alkoholi myös aiheuttaa haitallista nestehukkaa, eikä nestevajaus ole missään tapauksessa hyväksi ainakaan urheilijalle.

(MTV3)
Lähde: Women's Health

Lue myös:

    Uusimmat