Aleksi Valavuori yritti juonia Michael Jordania Suomeen pelaamaan – avaa myös toista karahtanutta NBA-neuvottelua: "Shit happens"

0:51
Katso videolta, miten kävi Metta World Peacen ja Hanno Möttölän leikkimielisessä vapaaheittokilpailussa.

Aleksi Valavuori oli aikanaan onnistuneesti juonimassa NBA-legendoja Dennis Rodmania ja Scottie Pippeniä Suomeen pelaamaan. Valavuorella oli vapansa vedessä myös Michael Jordanin suuntaan, ja hän harmittelee, etteivät neuvottelut kaikkien aikojen koripallosuuruuden kanssa menneet maaliin.

Rodman pelasi Suomessa Suomessa vuonna 2005 ToPon riveissä liigaottelun Honkaa vastaan. Pippen puolestaan pelasi ToPossa vuonna 2008 kaksi liigaottelua.

Michael Jordania Valavuori yritti saada Suomeen jo vuoden 2008 aikana. Tammikuussa 2008 Valavuori kertoi suunnitelmasta, jossa Jordan ja Pippen olisivat pelanneet yhdessä lukuisien suomalaistähtien kanssa tuon vuoden elo-syyskuussa.

Näin ei tapahtunut, mutta elokuussa 2008 Valavuori kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa kaavailusta tuoda Jordan Suomeen vuodeksi 2009. Suunnitelmat olivat Valavuoren mukaan tuolloin vielä melko auki, mutta keskusteluyhteys Jordanin leiriin oli hänen mukaansa olemassa. Valavuori sanoi, että Jordanin puolelta oltiin "todella kiinnostuneita reissusta Suomeen". 

– Uskon todella vahvasti siihen, että Jordan tulee ensi vuoden puolella Helsinkiin, Valavuori kommentoi 2008 IS:lle.

Valavuori myöntää nyt MTV Urheilulle, että Jordan-tapaus on jäänyt kaivelemaan.

– Jos joku asia minua on jäänyt harmittamaan, niin se, että en saanut Jordania koskaan Suomeen. Eka oli Rodman, sitten Pippen ja sen jälkeen olisi ollut kolmas Bullsista eli kaikkien aikojen paras. Siinäkin oli neuvottelut käynnissä, mutta se ei vain onnistunut, Valavuori sanoo.

Kovin lähellä asiassa ei lopulta oltu. Valavuori tunnustaa, että välissä oli tuolloin "aika monta muuttujaa".

"Emme ihan pystyneet mätsäämään sitä summaa"

Muutamaa vuotta Jordan-kohinaa myöhemmin Suomen koripallopiireissä tapetille nousi Ron Artest, joka vaihtoi samana vuonna nimensä Metta World Pieceksi. Valavuori kävi neuvotteluja vuoden 2010 NBA-mestarin visiitistä Loimaan Bisonsiin syksyksi 2011, kun NBA:ssa oli työsulku.

Loimaan Korikonkarit oli noussut vuodeksi 2011 Korisliigaan, ja seuran nimeksi oli muutettu sponsorointisyistä Nilan Bisons. Valavuoren sanoin Bisonsin Korisliiga-startti haluttiin tehdä näyttävästi.

– Meillä oli Mettan kanssa diili jo olemassa ja olisimme saaneet vakuutuksetkin hoidettua, mutta loppumetreillä hän meni jenkkien Tanssii tähtien kanssa -skabaan. Me emme ihan pystyneet mätsäämään sitä summaa, Valavuori naurahtaa.

– Suomen Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kanssa me olisimme pystyneet mätsäämään, mutta jenkkien ei. Ei riittänyt pinkka.

World Peacen Suomi-kuvion kariutuminen ei ole kuitenkaan jäänyt Valavuorta sapettamaan.

– Ei sille oikeastaan voinut mitään. Noissa on aina riskit. Et voi olla oikeastaan saletissa noista ennen kuin jätkä on landannut Suomeen, vaikka olisi kuinka diilit kasassa. Shit happens.

"Olet aika saatanan hyvä urheilija"

World Peacekin olisi ollut kovan luokan naaraus. Hänet oli valittu kaudella 2003–04 NBA:n tähdistöotteluun ja sarjan parhaaksi puolustuspelaajaksi. Kohujakin mestarin uran vaiheilla riitti: World Peace sai esimerkiksi vuonna 2004 NBA-historian pisimmän pelin aikaisista tapahtumista annetun pelikiellon ja oli sivussa loppukauden, kaikkiaan 86 ottelua pudotuspelit mukaan lukien.

– Olen itse aina rakastunut persoonia. Jos suomalaisittain puhutaan jääkiekkotermein, Mettahan on aika Helsingin IFK:n näköinen pelaaja. Aina on sattunut ja tapahtunut, Valavuori sanoo.

– Kun taas puhutaan ihan urheilijana ja jätetään kaikki muu pois: jos sinut valitaan NBA:n vuoden parhaaksi puolustuspelaajaksi, olet aika saatanan hyvä urheilija. Olet ollut maailman toiseksi pelatuimman lajin paras puolustaja. Olet silloin aika hyvä pelaaja.

MTV Urheilu haastatteli Valavuorta ja World Peacea tiistaina Helsingissä, jossa he olivat ravintola Hookin 23-vuotissyntymäpäiväjuhlissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja