Kyseenalaista historiaa tehnyt NBA-legenda väitti juoneensa viinaa kesken pelien – Metta World Peace kertoo MTV Urheilulle, mitä todellisuudessa tapahtui: "Juhlin silloin paljon"

0:51
Katso videolta, miten kävi Metta World Peacen ja Hanno Möttölän leikkimielisessä vapaaheittokilpailussa.

Nimensä Ron Artestista Metta World Peaceksi vuonna 2011 muuttaneen koripalloilijan uralta ei erikoisia vaiheita puuttunut. Hän riehui aikoinaan NBA:ssa historiallisen pitkän pelikiellon ja kohautti myös väittämällä muun muassa juoneensa viinaa otteluiden puoliajalla vuosituhannen vaihteessa. World Peace kuitenkin oikaisi alkoholitarinansa, kun MTV Urheilu sai mahdollisuuden haastatella 40-vuotiasta legendaa tiistaina Helsingissä.

World Peace oli saapunut Helsinkiin ravintola Hookin 23-vuotissyntymäpäiväjuhliin ravintolan osakkaan ja entisen koripalloilijan Juha Vuorion kutsumana. Pohjois-Amerikassa useissa viihdeohjelmissakin nähty vuoden 2010 NBA-mestari on tunnettu tähti, mutta Suomen kaduilla World Peacen ympärillä huokuu suurempi rauha.

– Ei ole niin paparazzeja, World Peace naurahti.

World Peace sanoi olevansa iloinen saavuttuaan ensi kertaa Suomeen, "yhteen maailman puhtaimpina tunnetuista maista".

– Paljon osaamista, jääkiekkoilijoita ja malleja tulee Suomesta. Paljon hyviä juttuja, yhdysvaltainen kehui.

World Peacen piti tulla Suomeen jo syksyllä 2011 pelaamaan Loimaan Bisonsiin. Asiasta oli jo sovittu, mutta hänet kutsuttiin Yhdysvaltain Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan ja Bisons-kuvio jäi.

– Minulle soitettiin suuresta tv-show’sta Amerikassa ja menin siihen.

Ystävä Kobe Bryantin kuolema järkytti

World Peace tahkosi NBA:ssa komean uran. Kaudella 2003–04 hänet valittiin tähdistöotteluun ja sarjan parhaaksi puolustuspelaajaksi, ja kaudella 2009–10 hän voitti NBA:n mestaruuden.

World Peace kokee jääneensä paitsi lähinnä siitä, ettei häntä koskaan palkittu NBA:n arvokkaimmalle pelaajalle ojennettavalla MVP-palkinnolla.

– Saavutin aika lailla kaiken muun, mitä halusin.

NBA-mestaruudesta World Peace on urallaan kaikkein ylpein. Sen voittaessaan hän edusti Los Angeles Lakersia, jossa koko ammattilaisuransa pelasi edesmennyt Kobe Bryant. World Peace tahkosi kaikkien aikojen parhaimpien koripalloilijoiden joukkoon lasketun Bryantin joukkuekaverina Lakersissa 2009–13 ja 2015–16.

Tieto hyvän ystävän tammikuisesta kuolemasta helikopterionnettomuudessa järkytti.

– Se tuntuu yhä epätodelliselta. Vietimme paljon aikaa yhdessä, pelasimme toistemme kanssa, matkustimme bussissa, teimme erinäisiä asioita.

– Minun suosikkimuistoni Kobesta on se, miten kovaa hän teki töitä, millainen hänen työmoraalinsa oli. Koripallo oli minun ja hänen elämänsä. Me todella rakastimme peliä, World Peace kertoi.

World Peace suitsutti myös Lakersin fysiikkavalmentajana toiminutta Marko Yrjövuorta tämän avuliaisuudesta.

– Marko on hieno mies. Hän on auttanut minua paljon kroppani kanssa.

Yrjövuori oli itsekin ravintolan syntymäpäiväjuhlatilaisuudessa paikalla. Kehut kävivät molemmin puolin.

– Ron on aivan loistotyyppi – puhun Ronista, koska opin tuntemaan hänet niin, Yrjövuori sanoi.

– Hän on todella sydämellinen ja mukava ihminen, ja hyvä ystävä. Hän piti aina muista huolta ja oli yksi niistä harvoista pelaajista joukkueessamme, joka aina muisti meitä. Toi joululahjaa ja näin poispäin.

"Kobella oli todella kova kunnioitus häntä kohtaan"

Kentällä Lakers halusi nähdä World Peacessa Yrjövuoren sanojen mukaan hurjimusta. Sitä 201-senttinen ja lähes 120-kiloinen yhdysvaltalainen sinne myös toi.

– Kaikki tietävät, kuinka kova Ron oli tekemään töitä. Hän piti aina puoliasi. Jos joku oman joukkueen pelaaja joutui tilanteeseen, hän oli aina mukana. Hän on todella, todella vahva kundi fyysisesti. Häntä ei hirveästi liikuteltu siellä.

Yrjövuori muistaa episodin myös kaudelta 2008–09, jolloin World Peace pelasi pudotuspelien konferenssivälierissä Houston Rocketsin riveissä Lakersia vastaan. World Peace ja Bryant olivat tuolloin eri puolilla, ja Houston koki kesken sarjan kovan takaiskun, kun kiinalaisjätti Yao Ming loukkaantui.

– Me olimme Lakersissa niin, että tämä on meidän juttumme, ei mitään hätää. Ron astui kuitenkin silloin esiin ja vei heidät seitsemänteen peliin asti. Hän uskalsi mennä puolustamaan Kobea vastaan. Kobella oli todella kova kunnioitus häntä kohtaan juuri puolustavana pelaajana. Ja jos Kobe arvostaa jotain puolustavana pelaajana, se merkkaa paljon.

"Kaikki, mikä on tarpeellista"

World Peace kiteyttää itse uransa mentaliteetin ammattimaisin sanoin.

– Kun yrität menestyä NBA-pelaajana, teet kaiken, mikä on tarpeellista. Pystyin tekemään sen, käyttämään voimaani ja intohimoani. Voittaakseen täytyy tehdä kaikki voitava.

Vaikka World Peace satsasi paljon uraansa, nuorena myös alkoholia kului paljon. Hän väitti vuonna 2009 Sporting Newsin haastattelussa tavanneensa juoda konjakkia otteluiden puoliajalla pelattuaan Chicago Bullsissa 2000-luvun vaihteessa.

World Peace kumoaa kuitenkin silloisen väitteensä, kun siitä kysyy.

– Join vain pelien jälkeen. Juhlin kyllä paljon, kun olin nuori.

"Kaipaan ehdottomasti pelaamista"

World Peace liikkui urallaan aggressiivisena pelaajana rajoilla, ja toisinaan läikkyi ylikin. Vuonna 2004 nähtiin hänen uransa kohauttavin episodi. Indiana Pacersin riveissä tuolloin pelannut yhdysvaltalainen suivaantui Detroit Pistonsia vastaan käydyssä ottelussa pahanpäiväisesti ja hakkasi katsojia.

Joukkotappeluksi äitynyt tilanne sai alkunsa, kun World Peace rikkoi Ben Wallacea kovaotteisesti korin alla ja Wallace tuuppasi vastineeksi World Peacea kasvoihin. World Peacea heitettiin tovin päästä katsomosta juomapullolla. World Peace ei tätä sulattanut, vaan ryntäsi katsomoon vaihtamaan nyrkiniskuja katsojien kanssa. Kentälle ryntäsi myöhemmin katsoja, jota World Peace ja sittemmin myös Jermaine O'Neal löivät kasvoihin.

World Peace sai NBA-historian pisimmän pelin aikaisista tapahtumista annetun pelikiellon ja oli sivussa loppukauden: kaikkiaan 86 ottelua pudotuspelit mukaan lukien.

World Peace ei ole enää halukas episodiin palaamaan. Hän on kuitenkin sinut uransa kanssa eikä muuttaisi sanojensa mukaan mitään.

– Katson tulevaisuuteen – se on hyödyllisempää. On niin paljon hyviä mahdollisuuksia ja asioita, joita tapahtuu tulevaisuudessa.

Nykyisin World Peace toimii NBA:n farmiliigassa pelaavan South Bay Lakersin pelaajakehitysvalmentajana ja puuhaa koripallosovelluksen parissa. Vuoteen 2017 uransa päättänyt yhdysvaltalainen myöntää, että kentällekin on mieli vielä tehnyt.

– Kaipaan ehdottomasti pelaamista. Koripallo on hauska peli, World Peace summasi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja