Aleksander Barkov ylistää Ville Niemisen vaikutusta uraansa – yksi piirre tamperelaisikonissa hämmentää: "Jäät miettimään suu auki"

Ville Nieminen palasi kasvattajaseuraansa Tapparaan KHL-kierrokseltaan kaudeksi 2012–2013. Kokenut Nieminen asetettiin samaan ketjuun 17-vuotiaan Aleksander Barkovin kanssa. Florida Panthersin NHL-joukkueen kapteeni Barkov kertoo Tapparan Kirvescast-podcastissa Niemisen olleen yksi merkittävimmistä ihmisistä hänen urallaan. 

Aleksander Barkov pelasi kaudella 2012–2013 toistaiseksi viimeistä kertaa jääkiekon SM-liigassa. Edellisellä kaudella 32 ottelussa pelannut 17-vuotias Barkov sai vierelleen mainion mentorin, kun Stanley Cup -voittaja Ville Nieminen liittyi joukkueeseen.

– Villen tulo helpotti aika paljon. Hän otti siipensä alle mut ja (Henrik) Haapalan.

Barkov kertoo kolmikon viettäneen todella paljon aikaa yhdessä jo ennen kauden alkua. Nieminen toimi mainiona oppaana ammattilaiskiekon saloihin. 

– Treenattiin yhdessä, omatoimijaksolla vietettiin kaikki treenit yhdessä. Ei tarvinnut miettiä, mihin menee ja mitä tekee. Sieltä tuli aina: tehdään toi, tehdään tää, syödään tätä, juodaan tätä, mennään tänne, Barkov muistelee. 

– Mikäs sen parempia. Sun puolesta päätetään. Luotat pelaajaan, joka on voittanut Stanley Cupin ja ollut maailmalla 20 vuotta. On helppo ruveta luottamaan tuollaseen ihmiseen.

Barkov, Nieminen ja Haapala istutettiin kauden alussa samaan hyökkäysketjuun.

– Totta kai se rupesi näkymään otteissakin. Alkukausi oli aika huikea. Pääsimme kaikki kolme pelaamaan samassa ketjussa ja tehtiin hyvää tulosta.

Nieminen takoi kaudella ennätyspisteensä, kun 57 ottelussa syntyivät tehot 22+28. Barkov kirjasi 53 ottelussa pisteet 21+27.

Sentterin kausi päättyi kuitenkin ikävästi loukkaantumiseen pudotupeleissä. Tapparan kausi päättyi hopeaan, kun Porin Ässät juhli mestaruutta hurmoksellisessa Isomäen jäähallissa.

Esikuva

Barkov myöntää Niemisen olleen itselleen tietynlainen isähahmo joukkueessa. Nykyisin Florida Panthersin kapteenina pelaava Barkov nostaa Niemisen häntä eniten urallaan auttaneiden ihmisten joukkoon.

– En tiedä, pystyykö olemaan tarpeeksi kiitollinen, että pääsin tuollasen äijän kanssa pelaamaan. Hän opetti mulle lähes kaiken sillä kaudella, auttoi todella paljon eteepäin mun uralla.

Jo ennen kautta 2012–2013 Barkov kertoo saaneensa paljon oppia Niemiseltä.

– Käytiin samoilla jäillä ja Ville puski siellä jo eteepäin. Villen ja Jorin (Lehterä) vetämiä jäitä, siellä päästiin käymään ja kehittymään ja näkeemään, mitä kokeneemmat ja taitavammat kaverit tekee.

Samalla tietysti tutuksi on tullut myös Ville Niemisen persoona. Barkovin mukaan Nieminen on huumorimiehiä, mutta huumoria ei aina ole kovin helppo ymmärtää.

– Se pitää tuntea, että ymmärrät kaikki asiat, mistä se puhuu. Voi tulla sanontoja, joita et ole ikinä edes kuullut. Sitten jäät miettimään suu auki, että mitähän se tarkoitti. Jos tunnet äijän,  niin on todella hauskoja juttuja.

Lue myös:

    Uusimmat