Albanialaiskylä elää marihuanasta - poliisikin joutui perääntymään

Lazarat Etelä-Albaniassa näyttäytyy kuvissa viehättävänä vuoristokylänä. Se ei kuitenkaan elä turismista. Kylän sanotaan elävän marijuanaviljelmistä. Lazaratia kutsutaan jopa "marihuanan pääkaupungiksi".

Tänään Suomen poliisi kertoi suuren huumetakavarikon yhteydessä, että takavarikoitu marijuana olisi yhden epäillyn mukaan juuri Lazaratista.

Lazaratiin saapuviin tuntemattomiin ulkopuolisiin suhtaudutaan varauksella. Viime vuonna poliisin erikoisjoukot tekivät iskun kylään, mutta joutuivat perääntymään kyläläisten vastatessa raskain asein.

Isoäiti ampui

– Meitä tulitettiin umpimähkäisesti 20 eri paikasta, muun muassa raskailla konekivääreillä ja panssaritorjuntaohjuksilla. Näin 70-vuotiaan isoäidin ampuvan meitä raskaalla konekiväärillä. Luulin että kuolen, yksi operaatioon osallistunut poliisi sanoi GlobalPost-nettilehdessä.

Sen jälkeen poliisi on yrittänyt estää marihuanan viljelyyn tarvittavan veden kuljetukset kylään, samoin ulkopuolisten siirtotyöläisten kulkua sinne. Kylässä asuu muutama tuhat ihmistä.

Toimet eivät ole estäneet marihuanan tuotantoa. Tarkkoja lukuja kylän viljelmien koosta ja tuotannon arvosta ei ole, mutta Osservatorio Balcani e Caucaso -julkaisun (OBC) lainaamien Italian viranomaisten tietojen mukaan kylässä on 319 hehtaaria marihuanaviljemiä.

Miljardien bisnes

GlobalPostin mukaan Lazaratin viljelmät tuottavat jopa 500 tonnia vuodessa, ja tuotannon arvo on noin 4,4 miljardia euroa.

OBC:n mukaan Albanian syrjäseuduilla on viitisensataa marihuanan tuotantopaikkaa, joista Lazarat on yksi. Italian viranomaisten mukaan nämä kaikki tuottavat yhteensä arviolta tuhat tonnia marihuanaa, jonka arvo Euroopan markkinoilla on 4,5 miljardia euroa.

Marihuana löytää tiensä muualle Eurooppaan Albanian rannikolta veneissä joko Lecceen tai Brindisiin Italian 'saappaankorossa', missä albanialaisten salakuljettajien arvioidaan olevan yhteistyössä paikallisen järjestäytyneen rikollisuuden kanssa.

Muulit kuljettavat rajalle

Toinen reitti kulkee Kreikan kautta. OBC kirjoittaa että marihuanaa kuljettavat vuoristoisella rajaseudulla muulit, jotka osaavat reitit ilman ihmisen ohjaustakin. Jos lasti saadaan kiinni rajalla, muulien omistajia on hyvin vaikea saada kiinni.

Yhdysvaltalaisen International Narcotics Control Strategy -raportin mukaan Albanian viranomaisten marihuanatakavarikot ovat lisääntyneet. Asiantuntijoiden mukaan se tarkoittaa sekä lisääntynyttä marihuanan tuotantoa että Albanian viranomaisten tehokkaampaa toimintaa - EU:n painostamana.

OBC:n haastatteleman albanialaisen toimittaja Gijergi Erebaran mukaan marihuanaviljelmiin liittyy paitsi järjestäytynyttä rikollisuutta, jolla puolestaan on lonkerot maan korruptoituneeseessa politiikassa. Lazaratissa kannatetaan oikeistolaista Demokraattista puoluetta, joka johti maata vuodesta 2005 viime kesän vaaleihin asti. Erebara sanoo että Lazaratista tuli "entistäkin turvallisempi paikka" virkavaltaa pakeneville henkilöille ja marihuanan viljelylle demokraattisen puolueen vallan aikana.

Viljely kannattaa

Marihuanan viljely alkoi Albaniassa 1990-luvulla. Albania on eurooppalaisittain köyhä maa, ja moni on lähtenyt ulkomaille siirtolaiseksi leveämmän leivän toivossa. Ulkomailla asuvien albanialaisten rahalähetykset ovat olleet Albanialle tärkeä ulkomaanvaluutan lähde. Economist-lehden mukaan vientipotentiaalia on muun muassa kenkä- ja tekstiiliteollisuudessa, joka kattaa viennistä 29 prosenttia.

Erebara sanoo, että Albaniassa marihuana ei ole ainoa tie pois köyhyydestä siirtolaisuuden vaihtoehtona.

Sillä ansaitsee hyvin, se on helppoa eikä siihen liity liikaa riskiä, ja se on sosiaalisesti hyväksyttävämpää kuin muut huumeet tai esimerkiksi ihmissalakuljetus, Erebara määrittelee.

– Kahden kannabiskilon arvo on 300 euroa, saman verran kuin tonni vehnää, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat