Ålandsbanken uhmaa Finanssivalvonnan suositusta pankkien varovaisesta voitonjaosta – "Valitettavaa, että suomalaispankki lipeää euroopalaisesta rintamasta"

Finanssivalvonta (Fiva) pitää valitettavana, että ahvenanmaalainen Ålandsbanken ei aio noudattaa Fivan pankeille antamaa suositusta varovaisesta voitonjaosta.

Fiva oli ennen joulua antanut pankeille suosituksen, että ne noudattaisivat "äärimmäistä varovaisuutta" voitonjaossaan syyskuun loppuun saakka. Linjaus perustuu Euroopan keskuspankin EKP:n joulukuussa antamaan suositukseen.

–  Kun suositus annetaan, niin lähtökohta tietysti on, että kaikki sitä noudattaisivat, sanoi Fivan apulaisjohtaja Jyri Helenius STT:lle.

Pankki jakaa 100-vuotsijuhlaosinkoa

Ålandsbankenin hallitus kuitenkin päätti perjantaina uhmata Fivan suositusta. Ålandsbanken aikoo jakaa omistajilleen 80 sentin osakekohtaisen osingon sekä 20 sentin lisäosingon vuodelta 2019. Lisäosinko on pankin 100-vuotisjuhlaosinko.

Heleniuksen mukaan Fiva ei ollut antanut yhdellekään pankille lupaa poiketa suosituksesta. Ålandsbankenille ei silti ole luvassa sanktioita, koska kyse on suosituksesta eikä sitovasta määräyksestä.

–  Aina kun jokin pankki jättää suositustamme noudattamatta, joka toki on hyvin harvinaista, niin kyllähän tällaisen pankin kanssa keskusteluja siitä asiasta käydään, Helenius sanoi.

–  Kyllä me sitä valitettavana pidämme, että nyt suomalaispankki on tehnyt päätöksen livetä eurooppalaisesta pankkirintamasta. Heleniuksen tiedossa ei ole, että yksikään muu pankki Euroopassa olisi julkistanut vastaavaa päätöstä.

Analyytikko: Kyse voitonjaon lykkäämisestä, ei perumisesta

Ålandsbanken perustelee osinkopäätöstä sillä, etteivät viranomaisten suositukset tee eroa Euroopan vahvimpien ja heikoimpien pankkien välille. Lisäksi Ålandsbanken sanoo, että sillä on Ahvenanmaalla noin 5  300 osakkeenomistajaa, jotka omistavat 56 prosenttia pankista.

Ålandsbankenin mukaan Ahvenanmaan yhteiskunnalla on huomattavasti suurempi tarve osingoille kuin pankilla itsellään. EKP suosittaa pankkeja jakamaan voittoa enintään 15 prosenttia vuosilta 2019 ja 2020 kertyneistä voitoista tai enintään 0,2 prosenttiyksikköä ydinvakavaraisuussuhteesta.

Koronapandemian vuoksi EKP ja sen perässä Fiva olivat viime maaliskuussa suosittaneet, että pankit pidättäytyisivät kokonaan voitonjaosta lokakuuhun asti. Kesällä suositusta jatkettiin vuodenvaihteeseen saakka.

Joulukuussa annettu suositus ei ole yhtä jyrkkä kuin aiemmat, mutta vaikuttaa silti merkittävästi pankkien osingonjakoon. Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén kommentoi lauantaina, että vaikka kyseessä on vain yksi pieni yhtiö, on Ålandsbankenin päätös silti "aika iso juttu".

–  Saa nähdä, rohkaiseeko tämä muita seuraamaan perässä, Vilén tviittasi.

Fivan Helenius korostaa, että voitonjakoa koskeva suositus on väliaikainen.

–  Tässä on kyse voitonjaon lykkäyksestä, ei pysyvästä peruutuksesta, Helenius sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja