Alain Prostin katkera projekti – internet-kupla ja terrori-isku viimeisinä nauloina arkkuun

Nelinkertainen F1-maailmanmestari Alain Prost muistelee F1:n podcastissa uransa vähemmän hohdokasta jaksoa, konkurssiin ajautunutta Prost-talliaan.

MAINOS

F1-kausi suorana C Morella – Japanin GP viikonloppuna

Sunnuntai: Japanin GP klo 8.00, ennakkotunnelmat klo 7.00

Kaikki F1-kauden ajojaksot suorina C Morella.

C Moren sivulle pääset tästä

Prost voitti kuljettajana neljä maailmanmestaruutta. Kilpauransa jälkeen Prost halusi menestyä myös tallipäällikkönä. Hän osti 1997 Ligier-tallin muuttaen sen nimen Prost GP:ksi.

Prost GP kilpaili Formula ykkösissä viiden kauden ajan. Tallissa ajoi kovan luokan kuljettajia, kuten Olivier Panis, Jarno Trulli, Jean Alesi, Nick Heidfeld ja Heinz-Harald Frentzen, mutta rahaa ei ollut riittävästi ja tallin käyttämä Peugeot-moottorikin oli armottoman alitehoinen.

Alain Prostin mukaan ranskalaisuus itsessään oli projektille haasteellista.

– Prost GP:n haaste oli erilainen. Se oli myös poliittinen haaste Ranskassa, hän toteaa sarkastisena.

Prost myöntää tehneensä virheen, kun uskoi projektiin.

– Minulla oli mahdollisuus siihen. Se oli ranskalainen talli. F1 antoi minulle paljon ja halusin antaa sille takaisin, mikä oli lopulta naiivia, hän harmittelee.

Ranskassa merkittävät poliitikotkin kehottivat Prostia ryhtymään talliprojektiin.

– Olimme poliittisessa pelissä, jossa Ranskan presidentti menetti enemmistön. Rahaa tulikin sponsoreilta vähemmän. Minulle sanottiin, että jatka, saat apua Ranskasta. Mutta en saanut apua ollenkaan, Prost valittelee.


Ranskassa myös työvoimapoliittiset asiat olivat tallin menestymisen tiellä.

– Tajusin, että se onkin yhtiö, eikä ranskalainen F1-talli. McLarenilla oli tuplasti enemmän väkeä töissä, mutta käytimme saman verran rahaa, koska sosiaalikulut olivat korkeammat. Oli mahdotonta pyörittää F1-tallia Ranskassa, Prost muistelee parikymmentä vuotta myöhemmin.

Kauden 2001 jälkeen Prost ajautui konkurssiin. Viimeisinä nauloin tallin arkkuun olivat internet-kuplan puhkeaminen sekä syyskuun 11. päivän terrori-isku.  

– Myin osakkeita tiimistä Yahoolle ja sitten tuli internet-kriisi. Tein sopimuksen tallin myymisestä juuri ennen syyskuun 11. päivää ja kauppa ei sitten toteutunut.

Prost antaa ymmärtää, ettei talli kaatunut huonoon johtamiseen.

– Joku sanoo, etten ollut hyvä tallipäällikkö. Olin ongelmissa. Kyllä, olinkin ongelmissa, mutta mitä olisin voinut tehdä?

Vastoinkäymiset vahvistavat, mutta Prost ei peittele, että talliprojekti harmittaa häntä yhä.

– Oli turhauttavaa. Olin todella vihainen, kun piti lopettaa. Kun ei ollut tukea, oli hyvin vaikea taistella. Mutta oli hyvä kokemus elämässä. Joskus on hyvä kohdata huonojakin kokemuksia. Mutta hyvin turhauttavaa.


Lue myös:

    Uusimmat