Mainos

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä kasvussa – tiedossa ei merkkejä ihmiskaupasta

Ruotsissa viranomaiset ovat ottaneet huostaan yli sata Göteborgin kadulle hylättyä turvapaikanhakijalasta- ja nuorta. Suomessa vastaavaa ei ole koettu, mutta alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuodesta. 

Suomessa Maahanmuuttoviraston tietoon ei ole tullut Göteborgissa tapahtuneen kaltaisia tapauksia, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo. 

– Hakijat ovat valtaosin 15-17-vuotiaita. On siis selvää, että eihän tuon ikäiset ilman järjestettyä matkaa tänne tule, Repo sanoo.

Hänen mukaansa ei ole tarkkaa tietoa siitä, onko taustalla ihmissalakuljetusta. Alaikäisten sukulaiset ovat voineet järjestää matkan itse tai maksaa ammattimaisille ihmissalakuljettajille.

– Tietoomme ei ole tullut, että hakijat olisivat olleet törkeän menettelyn kohteita.

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että alaikäisiä turvapaikanhakijoita ei myöskään ole kadonnut. Katoaminen voi viitata ihmiskaupan uhriksi joutumiseen.

Alaikäisten määrä tuplaantunut 

Suomesta on hakenut turvapaikkaa yli 300 alaikäistä tämän vuoden aikana. Revon mukaan määrä on jo lähes kaksinkertainen viime vuoteen verrattuna.

Valtaosa Suomeen yksin tulleista alaikäisistä on kotoisin Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. Valtaosa näistä maista tulleista alaikäisistä saa oleskeluluvan, sillä maissa on turvatonta.

Kaikkien turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut viime aikoina. Kokonaishakijamäärä on ylittänyt 6300. Hakijoita on saapunut viime aikoina koko ajan kiihtyvällä tahdilla.

– Tapauksia tulee lähes 700 viikossa.

Elokuun alkuun mennessä tämän vuoden hakijoista noin 40 prosenttia on saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.