Ruoka ja juoma näyttelevät ulkomailla matkatessa tärkeää osaa. Puhumattakaan sellaisesta onnenpotkusta, että saa kutsun vierasmaalaisen kotiin. Vierailua ei kannata vesittää paikallisesta näkökulmasta katsottuna epäkohteliaalla käytöksellä.
Pöytätavat
Tapakouluttaja Kaarina Suonperä muistuttaa, että pöytätavat ovat varsin erilaisia monissa maissa. Länsimaisen ihmisen on hyvä muistaa, että koko Aasia syö ruokansa puikoilla. Seuraavaksi eniten on pelkällä kädellä syöjiä; tarkkaan ottaen oikealla kädellä syöjiä. Meitä haarukan käyttäjiä on maapallolla vähiten.
− Jos menet työmatkalle Aasiaan, sinun pitää hallita puikot. Olisi hyvä, jos Finnairin suoralla lennolla Helsingistä Pekingiin ei olisi haarukoita. Kyllä monen tunnin lennon aikana ehtii opetella saamaan syömäpuikoilla lautaselta ruokaa suuhun asti.
Perillä Pekingissä on ravintoloita, joissa ei ole lainkaan haarukoita.
− On vähän tylyä mennä sinne ja sanoa, että en syö puikoilla, Suonperä huomauttaa.
Ruokailuvälineiden ohella ruokapöytäkäyttäytymisessä on eroja. Esimerkiksi syömäpuikkoja ei saa jättää pystyyn riisiin aterian lopuksi. Se koetaan kuoleman merkiksi.
− Japanissa sinulle tuodaan ensin pieni märkä pyyhe käsien puhdistukseen. Ruoka tulee erikokoisissa kipoissa. Kipon saa sekä Japanissa että Kiinassa tuoda lähelle leukaa ja suuta. Juodessa saa ryystää. Nenää ei taas sovi niistää julkisesti.
Alkoholi
Alkoholin suhteen viesti on selvä: kaatokänniä ei katsota hyvällä missään päin maailmaa. Suonperä nostaa esiin myös kieltäytymisen alkoholista.


