Älä tyydy oletussäätöihin – näillä helpoilla säädöillä saat tv-kuvasta enemmän irti

Television kuvan tarkkaan säätämiseen voi käyttää paljon aikaa ja vaivaa, mutta näillä yksinkertaisilla vinkeillä saat televisiosi kuvasta enemmän irti päivittäisessä käytössä.

Kysyimme asiantuntijalta käytännön ohjeita siihen, miten television kuvan saa säädettyä parempaan katselukuntoon valmistajien perusasetuksista.

Kuvan kirkkaus

Yksinkertaisin säätö on kirkkauden eli mustan sävyjen säätäminen.

– Ajatellaan vaikka Batmanin viittaa: sen ei kuulu olla kauttaaltaan tasaisen musta. Siinä tulee näkyä varjot, heijastumat ja muodot, Mareksound Oy:n Mika Hottinen kertoo.

Hotti jatkaa, että jos kirkkautta ei ole säädetty oikein, ei viittaa välttämättä erota edes elokuvan yötaivaasta.

Kirkkautta kannattaa siis säätä niin, että tummat asiat pystyy erottamaan toisistaan.

Kontrasti

Kontrastin säätäminen voidaan rinnastaa kirkkauden säätämiseen. Hotti käyttää esimerkkinä alppirinnettä, joka kuultaa puhtaasta lumesta.

– Oikein säädettynä näet silti valkoisessa monia eri sävyjä, varjoja ja muotoja. Väärin säädettynä rinne on pelkkää kauttaaltaan valkoista, Hottinen toteaa.

Automatiikan ja liikkeen säädöt

Kuluttajan on myös helppo säätää itse automatiikan ja liikkeen säätöjä. Eri valmistajilla on omat nimityksensä näille asetuksille, esimerkiksi True Motion tai Motion Flow.

Nämä toiminnot prosessoivat kuvan liikkeentoistoa keinotekoisesti. Tehdasasetukset näissä toiminnossa ovat yleensä voimakkaat.

– Normaalissa katselussa kultainen keskitie on paras vaihtoehto. Normaali, medium tai vastaava, Hottinen kertoo.

Gigantin myyntipäällikkö Johannes Päivänsalo kertoo, että halutessaan katsoja voi myös hyödyntää television valmiita kuvatiloja. Hottinen kuitenkin muistuttaa, että liian kirkkaita ja värikylläisiä kuvatiloja kannattaa välttää.

Televisioon kytketyt laitteet

Tv-kanavien lisäksi televisiolla katsotaan usein kuvaa digibokseilta, dvd- tai Blu-ray -soittimilta sekä pelikonsoleilta. Kalliin television viimeisen päälle viritetty kuva ei välttämättä aina pääse oikeuksiinsa näiden laitteiden kanssa.

– Halpa digiboksi tai väärillä asetuksilla oleva pelikonsoli voi tuhota koko kauneuden. Myös halvat AV-vahvistimet vääristävät kuvasignaalia, Hottinen kertoo.

Päivänsalo muistuttaa lisäksi, että valmiit kuvasäädöt on toisinaan tallennettava jokaiselle HDMI-sisääntulolle erikseen, kun lisälaitteita yhdistetään televisioon.

– Jos vaikka televisioon on kytketty päälle elokuva-kuvatila, ei se välttämättä ole käytössä vaikkapa Blu-ray-soittimen kanssa, jos sitä ei erikseen aseta. Tässäkin on eroja eri televisiomerkkien välillä, Päivänsalo toteaa.

Joidenkin videopelien valikoissa on kuitenkin mahdollisuus säätää kuvan kirkkautta ilman, että television asetuksiin tarvitsee koskea. Peleistä löytyy myös joskus testikuva, jossa näkee liukuman kirkkaasta tummaan.



***

Lue myös:

    Uusimmat