Älä tuhlaa turhaan – varo mokia tv-ostoksilla

Television hankkiminen on tarkkaa puuhaa, sillä televisiot ovat nykyään todellisia monitoimilaitteita.

Hankinnassa huomioitavia asioita ovat tekniikka, kuvaruudun koko, kuvaruudun tarkkuus, liitännät, tallennus, maksu-tv-ominaisuus, HD -teräväpiirtolaitteet ja kanavien katselu, sekä sähkönkulutus.

Kuluttajaviraston Kuluttaja-sivu tarjoaakin kattavan tietopaketin television hankintaa pohtivalle kuluttajalle.

Tarkista viritin

Digivirittiminen sopivuus on tärkeä tarkistettava asia, sillä joissakin televisioissa on vain joko antenni- tai kaapelitalouteen sopiva viritin.

– Tarkista, miten televisiolähetykset otetaan vastaan kiinteistössäsi. Tv-lähetysten vastaanotto tapahtuu yleensä antennin (dvb-t) tai kaapelin (dvb-c) kautta. Lähetyksiä voi ottaa vastaan myös satelliitin (dvb-s) kautta, neuvoo Kuluttaja.fi.

Nestekide- vai plasmatelevisio?

– Litteät televisiot toimivat eri tekniikoilla. Tällä hetkellä kaksi keskeisintä vaihtoehtoa ovat nestekide- eli lcd-televisio ja plasmatelevisio. Ehdoton enemmistö myytävistä laitteista on lcd-televisioita.

Kuluttaja listaa plasmatelevisioiden eduksi laajemman katselukulman, kun taas lcd-televisioissa on pienempi sähkönkulutus. Led-taustavalolla varustetut lcd-televisiot mahdollistavat Kuluttajan mukaan parhaimmillaan jopa noin 40 prosenttia pienemmän sähkönkulutuksen.

Huomioi kuvaruudun koko

Television koko ilmoitetaan yleensä tuumissa, ja yleisimmät koot ovat noin 26–50 tuuman välillä. Kokoa mietittäessä on hyvä ottaa huomioon television sijoituspaikka ja katseluetäisyys.

– Sopiva katseluetäisyys riippuu ruudun koosta ja tarkkuudesta. Yleensä esimerkiksi 32-tuumaista televisiota suositellaan katseltavaksi noin 1,5–3 metrin ja 42-tuumaista noin 2–4 metrin etäisyydeltä.

Tarkista television liitännät

– Tarkista, että television liitännät ovat omaan käyttöön riittävät. Hdmi-liitäntä on korvannut scart-liitännän tärkeimpänä liitäntätapana. Molempien kautta voi siirtää sekä kuvaa että ääntä. Televisioissa on yleensä useampia erillisiä kuva- ja ääniliitäntöjä. Tarvittavat kaapelit eivät välttämättä ole mukana televisioiden myyntipakkauksessa, neuvoo Kuluttaja.

HD-teräväpiirtolaitteet ja kanavien katselu

Maksullisia teräväpiirto- eli HD-kanavia voi katsella niin kaapeli- ja antenniverkon kuin satelliitinkin kautta.

Laitemerkinnät

Teräväpiirtotelevisioissa (HDTV) käytetään useita standardisoituja symboleita ja merkintöjä, joiden tarkoitus on auttaa ostajaa löytämään itselleen sopivin laite.

– Teräväpiirto-ohjelman katselemiseksi tärkeimmät symbolit ovat Antenna Ready HD ja Cable Ready HD. Aikaisemmin käytettiin muun muassa merkintöjä Hd Ready ja HD TV 1080p.

Kuluttaja muistuttaa, että melkein kaikissa televisioissa on nykyään viimeksi mainittujen merkintöjen vaatimat ominaisuudet.

Teräväpiirtolähetyksissä huomioitavia asioita

Teräväpiirtolähetyksen vastaanottaminen vaatii sopivan virittimen, joka löytyy monista televisioista sisäänrakennettuna. Vaihtoehtoisesti voi käyttää erillistä teräväpiirtodigiboksia.

– Kaapeliverkossa toimivaan teräväpiirtovirittimeen viitataan yleensä Cable Ready HD –merkinnällä. Kaapelitelevisioverkossa voi katsella maksullisia teräväpiirto- eli HD-kanavia vain Cable Ready HD – hyväksytyillä laitteilla.

Maksullisten teräväpiirtolähetysten katsomiseksi vastaanottimesta on löydyttävä CIv1 tai CI+ -yhteensopiva kortinlukijapaikka.

CIv1 -kortinlukijapaikalla varustettuun vastaanottimeen täytyy vuokrata kortinlukija kaapelioperaattorilta. Mikäli televisiossa on CI+ -kortinlukijapaikka, sopivan CI+ kortinlukijan voi ostaa itse kodintekniikkaliikkeestä.

Teräväpiirtolähetykset antenniverkossa

Maanpäällisessä verkossa eli antenniverkossa teräväpiirto-ohjelmat lähetetään dvb-t2 –standardin mukaisina. Vuoden 2011 alussa Suomessa oli vielä vain muutamia dvb-t2 –yhteensopivia televisioita, mutta niitä on tulossa markkinoille yhä enemmän vuoden 2011 aikana.

Antenniverkon HD-lähetyksiä näyttävät vastaanottimet on merkitty Antenna Ready HD -merkinnällä. Lähetysten katsomiseen tarvitaan dvb-t2 -yhteensopiva viritin.

Aikaisemmin ostettua televisiota ei ole kuitenkaan pakko vaihtaa, vaan rinnalle voi hankkia myös erillisen digiboksin, joka pystyy vastaanottamaan dvb-t2 -lähetyksiä.

Normaalitarkkuuksiset digilähetykset antenniverkossa jatkuvat vielä vuosia nykyisellä lähetystekniikalla.

Huomioi sähkönkulutus

Vastuuntuntoinen kuluttaja hankkii pienen lcd-mallisen television. Plasmatelevisiot nimittäin kuluttavat enemmän sähköä, kuin vastaavan kokoiset lcd-mallit. Myös suuremmat televisiot kuluttavat pieniä enemmän sähköä.

– Kun 32-tuumaisen lcd-television tyypillinen tehontarve on 50–80 wattia, 40-tuumaisella se on noin 100 watin tuntumassa. Tyypillisen 42-tuumaisen plasmatelevision tehontarve voi olla puolestaan 150–300 wattia, kertoo Kuluttaja.

Mieti hintaa

Television käyttöikä on pitkä, mutta se muuttuu ja kehittyy keskeisiltä käyttöön liittyviltä osin nopeaan tahtiin. Kuluttajaviraston tuotetestaustoiminnasta vastaava johtaja Johan Sipinen muistuttaa television hankkijaa selvittämään tarkkaan ne ominaisuudet, joita televisiolta lähitulevaisuudessa tarvitaan.

– Esimerkiksi alennustuotetta kannattaa verrata normaalihintaiseen, ja selvittää, onko tuotteessa kaikki sellaiset ominaisuudet, joita lähitulevaisuudessa tarvitaan, Sipinen neuvoo.

Lähde: Kuluttaja

Kuvat: Colourbox

MTV3

Lue myös:

    Uusimmat