Älä sammu ennen grilliä – kertakäyttögrillin jäähtyminen kestää tunteja!

Luethan kertakäyttögrillin ohjeet läpi ennen käyttöä, niin vältyt monelta vaaratilanteelta. Ja tiesithän, että kertakäyttögrillin jäähtymiseen menee useita tunteja!

Vappuna grillataan, oli sitten kyseessä oikea iso grilli tai pieni kertakäyttöinen. Kertakäyttögrilli on kätevä ottaa mukaan, mutta sen käyttämisessä on mukana suuri vastuu! Kertakäyttögrilleistä syntyy hankalasti hävitettävää jätettä ja niihin liittyy vakava tulipalon ja palovammojen vaara, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Kertakäyttögrillejä pitää muistaa käyttää vain niille soveltuvilla paikoilla, näin vältät palovaarat. Grillistä syntyvistä jätteistä on myös huolehdittava asianmukaisesti. Ota mukaan erikseen grillin sammutukseen varattua vettä pullossa.

Kertaa ohjeet

Muista: Tärkein lenkki kertakäyttögrillien turvallisuudessa on grillaaja itse. 

– Tutustu kertakäyttögrillin mukana tuleviin käyttöohjeisiin ja noudata niitä. 

Älä käytä grilliä sisätiloissa (tulipalon ja häkämyrkytyksen vaara). 

– Kertakäyttögrilliä tulee käyttää vain palamattomalla alustalla. Grillin pohja kuumenee huomattavasti aiheuttaen palovaaran. 

Käytä aina grillin mukana tulevaa jalustaa. Jalusta tulee asentaa annettujen ohjeiden mukaisesti. Grillin pohjan on oltava irti alustasta (maasta) useita senttimetrejä. 

– Kertakäyttögrilli kuumenee voimakkaasti. Älä liikuta grilliä käytön aikana. 

– Grilliä on valvottava, kunnes se on jäähtynyt kunnolla, niin ettei lapset ja kotieläimet pääse koskettelemaan tulikuumaa grilliä, eikä grilliin lennä esimerkiksi tuulen mukana palavaa materiaalia. Jäähtyminen kestää useita tunteja. 

Pidä huoli, ettei tuuli kaada tai kuljeta grilliä, tai siitä pääse lentämään palavia osia tuulen mukana ympäristöön. 

Varmista grillin sammuttaminen kaatamalla runsaasti vettä tai hiekkaa sen päälle niin, että grillihiilet peittyvät kokonaan. 

– Laita kertakäyttögrilli roska-astiaan vasta, kun olet varmistunut, että grillin sisältö on täysin jäähtynyt. 

Muista! Grillin sytyttäjä vastaa aina mahdollisista vahingoista, joten pidäthän grilliä silmällä ja huolehdit siitä aivan loppuun asti.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK)

Lue myös:

    Uusimmat