Älä riskeeraa lemmikin henkeä – piilota nämä 9 vaarallista tuotetta

Lemmikit saattavat puuhastella yksin kotona ollessaan vaikka mitä! Erityisesti koirat ovat melko kaikkiruokaisia, joten pidäthän nämä asiat piilossa, ettei hengenvaarallisia vahinkoja pääse sattumaan.

Lemmikkieläimet ovat monin tavoin kuin pieniä lapsia – uteliaita ja seikkailunhaluisia. Ero lemmikkien ja lasten välille syntyy kuitenkin siinä, että lemmikit jäävät usein aivan yksin omistajien ollessa töissä tai koulussa. Aivan kuten vauvoiltakin, lemmikeiltä pitäisi piilottaa muutama kodin riskialtis tavara.

Rodalen mukaan lemmikkien omistajien tulee olla erityisen huolellisia kotitaloustavaroiden, kuten pudonneiden lääkkeiden tai myrkyllisten siivoustuotteiden kanssa. Vältä siis parhaan ystäväsi myrkytys ja piilota nämä kymmenen pahinta lemmikkien uhkaa huolella!

1. Ihmisten lääkkeet
Kaikki lääkkeet, voiteet ja vitamiinit tulisi pitää lukittujen ovien takana. Myös lääkkeiden nauttiminen kannattaa tehdä eläinten ulottumattomissa, sillä lattialle tipahtanut tabletti päätyy silmänräpäyksessä parempiin suihin mahdollisesti peruuttamattomin seurauksin. Jo tavallinen särkylääke voi vahingoittaa lemmikkiäsi!

2. Suklaa
Monet tietävätkin, että tavallisen suklaan nauttiminen voi olla kohtalokasta koirille. Erityisen vaarallisia ovat tummat ja leipomiseen tarkoitetut suklaat, jotka voivat sisältää koirien hyperaktiivisuutta, virtsaamisongelmia tai jopa kuolemia aiheuttavia metyyliksantiineja. Älä myöskään pidä lemmikkien ulottuvilla viinirypäleitä, rusinoita tai avokadoja.

3. Xylitol
Purukumeissa, makeutusaineissa ja hammastahnoissa yleisimmin käytettävä xylitoli on myrkyllistä koirille, joiden verenpaine saattaa laskea hengenvaarallisesti nauttimisen jälkeen. Xylitol on myös yhdistetty koirien erilaisiin kohtauksiin tai maksan toimintahäiriöihin.

4. Liljat
Liljat ja pian ajankohtaiset joulutähdet eivät eläinlääkärien mukaan kuulu koteihin, joissa asuu kissoja. Kissat pitävät tunnetusti kasvien järsimisestä, ja erityisesti liljat ovat myrkyllisiä kissoille aiheuttaen ongelmia munuaisten toiminnassa.

5. Tietyt kirppu- ja punkkituotteet
Yleinen virhe on ihmisille suunnattujen tuholaistuotteiden käyttäminen myös lemmikkeihimme, ja jopa koiralle tarkoitetun punkkipannan käyttö kissoilla saattaa johtaa niiden sairauskohtauksiin tai jopa kuolemaan! Punkkipantojen vaarallisuus johtuu permethriini-nimisen aineen käytöstä, ja jo muutama pisara ainetta voi tappaa kissan.

6. Siivoustarvikkeet
Siivousaineiden syöminen tai hengittäminen voi olla haitallista lemmikeille – ja voimakkaat puhdisteet myös sinulle itsellesi. Erityisen haitallisia ovat ammoniakkia tai valkaisuainetta sisältävät tuotteet.

7. Jyrsijämyrkyt
Ole tarkkana hiiri- tai rottakarkotetta hankkiessasi, sillä osa valmisteista voi aiheuttaa sisäisiä verenvuotoja kissoille tai koirille. Karkotteiden ostamisen sijasta yritä ennaltaehkäistä jyrsijöiden tulo kotiisi tukkimalla kaikki suuremmat reiät esimerkiksi teräsvillaa käyttämällä.

8. Neontikut
Pimeässä hohtavia neonvärisiä tikkuja käytetään koruina tai koristeina esimerkiksi drinkeissä. Kissat ovat varmasti hyvin kiinnostuineita pureskelemaan näitä hohtavia tikkuja, mutta tätä ei kuitenkaan suositella tehtäväksi. Tikkujen sisällä olevan aineen maku on niin paha, että kissasi saattaa saada pahan paniikin. Jos tikun pureskelua kuitenkin tapahtuu, huuhtele kissasi suu vedellä ja tarjoa sille makupala.

9. Nurmikonhoitotuotteet
Kemikaaleja sisältävien nurmikonhoitotuotteiden vaikutukset kotieläimiin voivat näkyä hetkessä tai vasta vuosien päästä. Environmental Healthin tuoreessa tutkimuksessa myös kerrotaan, että pahanlaatuista imukudossairautta sairastavista koirista 70 prosenttia tuli kodeista, joissa lannoitetaan nurmikkoa ammattilaiskäyttöön tarkoitetuin kemikaalein.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja