Älä kieltäydy viinasta ja muut erikoisimmat tavat maailmalta

Ulkomaille matkustettaessa on hyvä selvittää paikalliset tavat jo etukäteen. Toisinaan etiketti poikkeaa suomalaisten tottumuksista huomattavasti. Vai mitä mieltä olet seuraavista tavoista?

Muista myöhästyä

Tansaniassa on epäkohteliasta saapua illalliselle ajoissa. Maassa hyviin tapoihin kuuluu 15–30 minuutin myöhästyminen. Illallispöydässä ruoka tarjoillaan ensimmäiseksi pöydän vanhimmalle ja viimeisenä isännälle ja emännälle. Ruokaa ei saa haistella, se on epäkohteliasta.

Älä kieltäydy viinasta

Venäläiset tunnetaan erityisen hyvin vieraanvaraisuudestaan. Hyviin tapoihin kuuluu jättää hieman ruokaa lautaselle merkiksi siitä, että ruokaa oli riittävästi. Vodkaryypystä kieltäytymistä pidetään epäkohteliaana eleenä. Pöydästä ei saa myöskään nousta, ennen kuin lupa siihen annetaan.

Maito ja liha erillään

Israelissa lihan ja maitotuotteiden sekoittaminen on kiellettyä. Liharuoan jälkeen on siis turha haaveilla maitokahvista, ja hampurilaisen väliin on turha toivoa cheddar-siivua.

Nuku missä vain

Japanissa julkisella paikalla nukkuminen on täysin normaalia. Kirjastossa kuorsaaminen, luokassa nukkuminen tai bussissa tuhiseminen on sallittua. Vierustoverin olkapäätä vasten nukahtamistakaan ei katsota pahalla.

Kieltäydy kolmesti

Afganistanissa päivällisvieraat asetetaan istumaan kauimmaksi ovesta. Heille tarjoillaan ruoka ensin, ja heidän myös odotetaan syövän sitä eniten. Isäntä ja emäntä syövät vähiten. Hyvä isäntä kysyy vähintään kolme kertaa haluavatko vieraat lisää ruokaa, ja vieraiden odotetaan kieltäytyvän ainakin kolmesti. Ruokailussa käytetään oikeaa kättä.

Älä taputa päätä

Thaimaassa ei katsota hyvällä lasten taputtamista päähän. Pää on arvostettu ruuminosa, eikä sitä sovi kosketella.

Syö itse, älä tarjoa

Vaikka Intiassa katukeittiöistä saa mitä herkullisinta ruokaa, sitä ei sovi tarjota muille omalta lautaselta. Intialaiset pitävät toisen ruokaa likaisena, joten maassa sopii nauttia vain omasta annoksesta, maistiaispaloja ei muille anneta.

Älä livo huuliasi

Zimbabwessa huulien kostuttaminen kielellä on rivo ele, jota ei sovi tehdä etenkään vastakkaisen sukupuolen lähettyvillä. Huulirasva kannattaa siis pitää mukana.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lähteet: hubpages.com, ezinearticles.com, lonelyplanet.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja