Israel estää libanonilaisilta paluun myös useisiin kyliin, joihin Israelin maajoukot eivät ole aiemmin lainkaan hyökänneet.
Libanonissa Israelin iskut hävittivät Tyroksen kaupungissa kokonaisia naapurustoja ja näin ollen myös satoja koteja sekä elintärkeää infrastruktuuria, kertoo Tyroksen pormestari Hassan Dbouk qatarilaismedia al-Jazeeran mukaan.
Pormestarin mukaan Israelin iskut ovat tuhonneet täysin yli 50 rakennusta, joissa on ollut kussakin 3–12 kerrosta. Lisäksi kymmenet muut rakennukset ovat vahingoittuneet osittain.
Israelin ja Hizbollahin välisen aselevon voimaan astumisen jälkeen Tyroksen asukkaat ovat alkaneet palata takaisin kaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde.
Monet kuitenkin lähtevät kaupungista yöksi, sillä koko kaupungissa ei ole Dboukin mukaan vettä, minkä lisäksi koviten iskuista kärsineissä naapurustoissa ei ole sähköäkään tarjolla.
Israel kohdisti 18. marraskuuta iskun Tyroksen vesiyhtiöön. Isku tuhosi yhtiön rakennuksen ja surmasi kaksi työntekijää. Yhtiön edustajan mukaan isku jätti 30 000 asiakasta vaille vettä.
YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA kertoi torstaina, että järjestön hätäsuojissa olleet perheet ovat niin ikään alkaneet poistua aseleposopimuksen voimaantulon jälkimainingeissa.
– Yhteisön humanitaariset tarpeet ovat edelleen erittäin korkeat, ja olemme sitoutuneet jatkamaan olennaisten palvelujen tarjoamista palestiinalaispakolaisille alueilla, joilla toimimme, UNRWA sanoi viestipalvelu X:ssä.
EU: Aseleposopimus merkittävä saavutus
EU sanoi torstaina, että Israelin ja Hizbollahin välinen aseleposopimus on tervetullut sekä merkittävä saavutus.
Lausunnossa kerrottiin myös, että EU ja sen jäsenvaltiot ovat sitoutuneet hyödyntämään laajaa valikoimaa EU:n välineitä tukeakseen Libanonin asevoimia ja YK:n rauhanturvaajia kentällä.
Lähi-idän asiantuntijan Rami Khourin mukaan Libanonin asevoimilla on toki tärkeä symbolinen ja poliittinen rooli, kirjoittaa al-Jazeera.
Maan asevoimat ei ole koskaan voinut kuitenkaan olla ratkaisevassa roolissa, sillä länsimaat ovat Khourin mukaan tarkoituksella pitäneet sen vallan selvästi vähäisempänä Israelin asevoimiin nähden.
Libanonilaissotilaiden näkeminen saa Khourin mukaan siviilit tuntemaan olonsa hieman tavallista turvallisemmaksi. Ihmiset kuitenkin tietävät, ettei tämä auktoriteetti voi nousta Israelia vastaan, ja tästä syystä Hizbollah syntyi.
1:59
Lausunnossaan EU kehotti Libanonia valitsemaan presidentin, jotta maa voi aloittaa vahvan ja suvereenin Libanonin valtion jälleenrakentamisen.
Libanonin edeltävä presidentti Michel Aoun jätti tehtävänsä vuoden 2022 loppupuolella päivää ennen kuusivuotiskautensa päättymistä, vaikka hänelle ei oltu valittu seuraajaa.
– Nyt on ratkaisevan tärkeää, että aselepo jatkuu sovitun mukaisesti, jotta voidaan taata ihmisten turvallisuus sekä Libanonissa että Israelissa ja tarjota maan sisäisille pakolaisille mahdollisuus palata koteihinsa molemmin puolin rajaa, EU:n lausunnossa sanottiin.
Israel estää monilta kotiinpaluun
Israelin asevoimat varoitti kuitenkin aselevon alkamisen jälkeen libanonilaissiviilejä palaamasta Etelä-Libanoniin, jossa Israelin joukkoja on vielä asemissa. Asiasta kertoi Israelin asevoimien arabiankielinen tiedottaja Avichay Adraee X:ssä keskiviikkona, ja hän toisti varoituksensa myös torstaina.
– Teidän on kiellettyä matkata kohti kyliä, jotka Israelin asevoimat on määrännyt evakuoitaviksi tai kohti alueella olevia Israelin asevoimien joukkoja, Adraee sanoi viestissä.
Tiedottajan mukaan siviileille kerrotaan, kun koteihin on turvallista palata.
Al-Jazeeran faktantarkistusosaston Sanadin mukaan Israel olisi kieltänyt asukkaita palaamasta myös noin 20 kylään, joihin Israelin maajoukot eivät ole aiemmin hyökänneet.
Israelin asevoimat on al-Jazeeran mukaan varoittanut Libanonin eteläosissa sijaitsevien noin 62 kylän asukkaita olemaan palaamatta koteihinsa.
Sanadin mukaan kyseisistä kylistä vain 42 oli joutunut aiemmin israelilaisjoukkojen hyökkäysten kohteeksi tai ainakin todistanut yhteenottoja.
Libanonin asevoimat oli aiemmin kehottanut alueelta paenneita ihmisiä olemaan palaamatta koteihinsa ennen Israelin joukkojen vetäytymistä. Varoituksista huolimatta etelään johtavat tiet täyttyivät torstaina koteihinsa suuntaavista ihmisistä.
Osapuolet syyttivät toisiaan aselevon rikkomisista
Israelin ja Hizbollahin välinen aseleposopimus astui voimaan keskiviikkona. Israelin on määrä vetää joukkonsa pois Libanonista 60 päivän aikana.
Samanaikaisesti Libanonin hallinnon joukkoja sijoitetaan Libanonin eteläosiin Hizbollahin joukkojen siirtyessä pohjoiseen.
Libanonin asevoimat syytti torstaina Israelia aseleposopimuksen rikkomisista. Libanonin mukaan Israel olisi tehnyt ilmaiskuja ja muita hyökkäyksiä Libanonin maaperällä. Aiemmin ainakin al-Jazeera ja Reuters uutisoivat, että Israel oli tulittanut useita kohteita Etelä-Libanonissa.
1:02
Israelin asevoimien mukaan kyse oli tapauksista, joissa tulitaukoa oli jo ensin rikottu.
Israel vahvisti ampuneensa Etelä-Libanonissa kohti ihmisiä, jotka eivät sen mukaan olisi saaneet olla alueella tulitaukosopimuksen mukaan. Asevoimat nimitti ihmisiä epäillyiksi ja kertoi osan heistä saapuneen ajoneuvoilla.
Ei ole selvää, oliko Libanonin asevoimien syytöksessä kyse ainakin osittain samoista tapauksista.