Aku Louhimies ja Jasper Pääkkönen kertovat MTV:lle, miten Omerta-elokuvan vaaralliset kohtaukset tehtiin: "Oikeat luodit eivät kuulu kuvauspaikalle"

2:47
Ohjaaja Aku Louhimiehen mukaan näyttelijä voi kieltäytyä vaarallisesta kohtauksesta.

Ensi-iltaan tällä viikolla tuleva Omerta 6/12 nousi otsikoihin viime vuoden marraskuussa, kun ohjaaja Antti J. Jokinen jäi elokuvan tuotannosta sairauslomalle. Ohjaajaksi hänen tilalleen tuli vakituisesti joulukuusta 2020 lähtien Aku Louhimies.  

Ohjaaja Aku Louhimiehen  mukaan kaikkialla työelämässä pitäisi lähtökohtaisesti olla turvallista, mutta Louhimies ei tiedä mikä tilanne oli Omertan kuvauksissa, kun Antti J. Jokinen oli vielä ohjaaja.

– Ainakin sen jälkeen, kun itse olen ollut mukana ohjaajana, niin tiedän että stuntkoordinaattorit ja apulaisohjaajat ovat kyllä kaiken hyvin suunnitelleet, Louhimies kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

Ilta-Sanomien lähteiden mukaan Omertan kuvauksissa on koettu runsaasti haasteita sekä erinäisiä väärinkäytöksiä. Väitetysti elokuvan kulisseissa tapahtui myös ”vaarallisia tilanteita”, joiden seurauksena yksi kohtaus olisi jopa peruttu.

Ilta-Sanomien lähteet kertovat hetkestä, johon kaikki lopulta kulminoitui.

– Kaikkien kuvauspäivään osallistuneiden nimet olivat turvallisuuslistalla. Tuona päivänä Jokisen nimi oli kuitenkin jätetty siitä tarkoituksella pois. Kun Jokinen tuli paikalle, turvamies ei päästänyt häntä sisään oman leffansa kuvauksiin. Se vaikutti hetkeltä, jolloin Jokinen viimein tajusi, että nyt on tosi kyseessä – vasta siinä vaiheessa, lähde painottaa.

Louhimiehen mukaan stuntkoordinaattori on vastuussa siitä, että suunnitellut stuntkohtaukset onnistuvat ja ovat turvallisia sekä mahdollisimman näyttäviä.

– Tässäkin elokuvassa on aika vaikea auton ympäriajaminen, on laskeutumisia, on helikopteria ja lentokonetta, panssariajoneuvoa ja kaikennäköistä, luettelee Louhimies.

Louhimies ei usko, että Suomessa voitaisiin ampua ihminen vahingossa kuoliaaksi, kuten Alec Baldwinin elokuvan kuvauksissa tapahtui.

– On vaikea kuvitella, että tällaista voisi tapahtua esimerkiksi meidän oloissamme. Turvallisuus on aina tärkeä ja siitä huolehditaan tarkasti. Oikeat luodit eivät kuulu kuvauspaikalle.

Louhimiehen näkemyksen mukaan meillä ei ole edes leikkiaseilla tapana kuvauksissa leikkiä, kun monet metsästävät ja käyvät varusmiespalveluksen.

– Meillä Suomessa on toisenlainen järkevä kunnioitus aseita kohtaan.

Näyttelijä voi kieltäytyä kohtauksesta

Louhimies muistuttaa, että näyttelijä voi halutessaan kieltäytyä vaarallisesta kohtauksesta.

– Totta kai näyttelijä voi aina kieltäytyä ja täytyykin kieltäytyä, jos kokee jotakin itselleen vaaralliseksi. Pitää uskaltaa nostaa käsi pystyyn.

Louhimies muistuttaa, että kaikki perustuu käsikirjoitukseen ja suunnitelmiin.

– Jo siinä vaiheessa näyttelijä voi sanoa, että tässä kohtauksessa on jotain, jota en uskalla enkä pysty. 

Louhimiehen mukaan toimintakohtauksia on tehty paljon Helsingissä kuten presidentinlinnan edessä ja Finlandia-talolla.

– Emme päässeet kuvaamaan tietysti linnan sisälle, vaikka se elokuvassa siltä näyttää. Emme saaneet apua tai tukea kuvauksiin presidentti-instituutiolta, poliisilta tai puolustusvoimilta, mutta siitä huolimatta pidän elokuvaa uskottavana, toteaa Louhimies.

Kuvauksissa oli alussa paljon hankaluuksia

Elokuvan vastaava tuottaja ja miespääosan esittäjä Jasper Pääkkönen ei halua kommentoida tarkemmin, mitä vaikeuksia elokuvanteossa oli Antti J. Jokisen ollessa ohjaajana. Jokinen ja Louhimies ovat Pääkkösen ystäviä.

– Kuvausten alkuvaiheessa oli paljon hankaluuksia, jotka onneksi sitten saatiin voitettua. 

Oliko elokuvassa turvallisuusongelmia?

– Minun mielestäni tuotantoyhtiö on näistä lausunut julkisesti. Minun tehtävä näyttelijänä ei ehkä ole niitä kommentoida. Yritän hoitaa oman pestini mahdollisimman hyvin ja jätän spekulaatiot muille.

Pääkkösen mukaan valmiiseen elokuvaan ei jäänyt oikeastaan mitään Jokisen kuukauden aikana teettämistä kuvauksista.

– Käytännössä siinä vaiheessa, kun kuvaukset pistettiin poikki, käsikirjoitus kirjoitettiin vajaassa parissa viikossa uusiksi. Lähdimme kuvaamaan täysin uutta tarinaa pääosin samoilla hahmoilla, joiltain osin samaa juonta.

Pääkkösen mukaan ammattistuntit tekevät valmiissa elokuvassa vaaralliset kohtaukset. Yksi niistä on takaa-ajo Aleksanterinkadulla, jossa keskellä yötä ajetaan väärään suuntaan 120 kilometrin vauhdilla.

– Näyttelijöitä ei koskaan päästettäisi tekemään tätä kohtausta. Stuntit hoitavat tämäntyyppiset kohtaukset. Me näyttelijät pyritään aina, kun se on turvallista, tekemään itse joku osa stunteista.

Pääkkösen mukaan suurin osa leffan stunteista on näyttelijöiden itsensä tekemiä.

– Mitään kauhean isoja tai erityisen vaarallisia stuntteja tässä leffassa ei nähdä. Taistelukohtaukset ovat pitkälti lähitaistelua, jossa tärkeintä on käsitellä aseita oikein. Meillä oli sitä varten ammattikouluttajat.

Osa aseista oli oikeita

Pääkkönen toteaa, että kun vaarallisia kohtauksia kuvataan ne pitää suunnitella hyvin ja niin, että kaikki riskit on hallittavissa ja hallittuja.

– Kaikki riskit on tiedossa ja alan parhaat ammattilaiset pitää huolen siitä, että näiden kohtauksien kuvaaminen on turvallista. 

Pääkkönen kertoo, että osa aseista oli oikeita, missä oli paukkupanokset ja osa oli replikoita.

Omertan kuvaukset veivät Pääkkösen voimat, kun kuvauksia jouduttiin vielä tekemään keväällä ja syksylläkin uusiksi.

– Jouduin kieltäytymään syksyllä yhden ulkomaisen elokuvan roolista, koska koin, että nyt lepo on tärkeämpää kuin työnteko. Aina ei ole pakko tehdä töitä.

Pääkkönen uskoo, että suomalaisilla on isot odotukset Ilkka Remeksen ensimmäisen kirjan pohjalta tehdystä elokuvasta. C Morella tullaan näkemään myöhemmin myös elokuva sekä elokuvaan pohjautuva neliosainen tv-sarja.

– Uskon, että kaikista vaikeuksista huolimatta saatiin tehtyä semmoinen elokuva, joka tulee suomalaista yleisöä kiinnostamaan, lisää Pääkkönen.

5:32

Ohjaaja Aku Louhimies tänään haastateltavana myös MTV3-kanavalla Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa kello 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja