Pelastuslaitos palaneesta hostellista Äkäslompolossa: Palotarkastuskäyntejä ei ollut tehty kymmeneen vuoteen

Pelastuslaitos sammuttamassa Silver Fox -hostellin tulipaloa Äkäslompolossa 1:03
Pelastuslaitos sammutti hostellipaloa 13. helmikuuta aina vuorokauden alusta iltaan saakka.

Lapin pelastuslaitoksen mukaan Kolarin Äkäslompolossa palossa tuhoutuneeseen hostelliin ei ollut tehty palotarkastuskäyntiä kymmeneen vuoteen.

Lapin pelastuslaitos kertoo tiedotteessaan, ettei se löytänyt palotarkastuspöytäkirjoja 13. helmikuuta palaneesta Silver Fox -hostellista kymmenen vuoden ajalta. Silver Fox -hostelli tuhoutui palossa täysin. Onnettomuudessa kuoli kaksi ja yksi henkilö on edelleen kateissa. 

Pelastuslaitos muistuttaa tiedotteessaan, että majoituskohteiden turvallisuus on pelastuslain mukaan aina kohteen omistajan, haltijan ja toiminnanharjoittajan vastuulla. 

Tämän lisäksi kohteiden turvallisuutta valvotaan tarkastuskäynneillä ja asiakirjavalvonnalla. 

– Lapissa majoituskohteiden turvallisuuden valvonta kuuluu Lapin pelastuslaitokselle. Kohteiden valvontaväli on puolesta vuodesta viiteen vuoteen, pelastuslaitos kirjoittaa. 

Pelastuslaitoksen mukaan nyt palanut hostelli oli ilmeisesti jäänyt valvontakierroksen ulkopuolelle. 

– Pelastuslaitokselle kertyi 2010-luvulla aliresursoinnin myötä valvontavelkaa. Valvontavelka tarkoittaa sitä, että joissain tapauksissa valvontatoiminta on ollut puutteellista, kertoo riskienhallintapäällikkö Timo Rantala Lapin pelastuslaitokselta tiedotteessa.

Rantala kertoo, että pelastuslaitos on kolmena viime vuonna saanut 12 palotarkastajaa purkamaan valvontavelkaa.

– Valvontavelan umpeenkuromista hidastaa matkailun voimakas kasvu ja siitä aiheutunut valvontakohteiden merkittävä lisääntyminen. 

Rantalan mukaan nykyisillä resursseilla valvontavelka saadaan kokonaan hävitettyä vuosikymmenen loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat