Äitiyspakkaukseen ehdotetaan osakesäästötiliä, johon valtio antaisi vastasyntyneelle 300 euroa – naisia halutaan enemmän sijoittajiksi muuallekin kuin Marimekkoon

Keskiviikkona julkaistiin kotimaisen omistamisen ohjelma, jonka tarkoituksena on lisätä suomalaisten omistuksia kotimaisissa yrityksissä. Kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) johtama työryhmä esittää kymmeniä muutoksia omistajuuden parantamiseksi.

Kotimaisen omistajuuden edistämisellä halutaan auttaa kotimaisia yrityksiä pärjäämään paremmin. Hyvä omistustilanne parantaa yritysten mahdollisuuksia tehdä investointeja, hakea lainaa ja lisätä tuottavuutta.

Yritysten tuottavuuden parantaminen ja pärjääminen ovat puolestaan ratkaisevia tekijöitä koko Suomen talouskasvun ja väestön hyvinvoinnin kannalta.

– Kotimaisella omistajuudella on suora linkki talouskasvuun, Juha Sipilä kertoo.

Kotimaisten yritysten omistajuutta ei haluta päästää liikaa ulkomaille.

– Osaavalla kotimaisella omistajuudella voidaan vaikuttaa tuottavuuteen ja investointeihin. Omistajuudessa on loppujen lopuksi kysymys hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksesta eli kansalaisten hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).

Lintilä kaipaa erityisesti naisia lisää omistajiksi eli esimerkiksi sijoittamaan kotimaisten yritysten osakkeisiin.

– Toivoisin, että nuoria naisia tulisi sijoittajiksi enemmän. Heidän osuutensa sijoittajista on nyt noin 22 prosenttia. Marimekosta naiset omistavat kuitenkin noin 60 prosenttia. Siitä voisi ottaa mallia, Lintilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Vastasyntyneelle osakesäästötili?

Toimenpide-ehdotuksiin kuuluu esimerkiksi se, että jokainen vastasyntynyt saisi äitiyspakkauksen mukana osakesäästötilin.

– Valtio antaisi vastasyntyneen osakesäästötilille 300 euroa, työryhmässä mukana ollut Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoo.

Elinkeinoministeri Lintilä ei heti tyrmännyt esitystä vastasyntyneen osakesäästötilistä.

– Aikataulua sille on vielä aikaista sanoa. Tällaiselle ehdotukselle voi varmasti esittää perusteita puolesta ja vastaan, Lintilä muotoili.

Työryhmä esittää lisäksi sitä, että osakesäästötilille sijoitettavien rahavarojen enimmäismäärä tuplattaisiin 100 000 euroon.

Kotimaisen omistajuuden lisäämiselle on sikäli edellytyksiä, että juuri osakesäästötilien suosio on noussut.

– Kohta Suomessa on miljoona osakesäästötiliä. Ne ovat menestystarina, sillä osakesäästötilejä on perustettu reilusti enemmän kuin uskoimme, Lintilä sanoo.

Talousopetusta jo peruskoulussa

Työryhmä esittää lisäksi talousosaamisen opettamisen lisäämistä jo peruskouluissa, ja omistamiseen liittyvän ilmapiirin toivotaan paranevan.

Pääomatulojen verotuksen ei haluta olevan korkeampaa kuin ulkomailla.

Lisäksi muun muassa  business-enkeleiden sijoitusmahdollisuuksia, yrittäjien toimintaedellytyksiä ja sekä yritysten rahoitusvaihtoehtoja halutaan parantaa.

Myös omistajavaihdosten sujuvoittamiseksi on useita ehdotuksia, kuten omistajanvaihdoksia edistävä vaikuttavuusinvestointihanke.

Työryhmä haluaa kehittää myös yritysten henkilöstöomistamisen malleja ja ehdottaa muun muassa henkilöstörahastojen perustamisen helpottamista.

Ohjelman tavoitteena on, että kansalaiset kokevat säästämisen, sijoittamisen ja omistamisen omakseen.

Työryhmä kuuli yli sataa asiantuntijaa ja järjesti kuusi ”Kohti vastuullista kotimaista omistajuutta” - alueellista kuulemistilaisuutta. Lisäksi työryhmä sai kirjallisen lausunnon 24 organisaatiolta

Lue myös:

    Uusimmat