Äiti väitti, että elämä teini-ikäisten lasten kanssa on helppoa – katuu nyt sanojaan: "Minulla ei ollut aavistustakaan..."

Aino synnytti tyttärensä 17-vuotiaana 4:33
Vuonna 2000 Ainosta tuli pienen tyttövauvan äiti. Hän oli tuolloin 17-vuotias.

Libby-Jane haluaa pyytää ystäviltään anteeksi sitä, että oletti teiniarjen olevan taaperoarkea helpompaa. – Kaikissa äitiyden vaiheissa on omat haasteensa, hän sanoo nyt.

Libby-Jane Charleston haluaa pyytää anteeksi. Nainen kertoo arvostelleensa ystäviensä vanhemmuutta, koska ei yksinkertaisesti tiennyt paremmin.

Kaikki alkoi, kun Libby-Jane oli juuri saanut uuden lapsen. Perheessä oli myös kolmevuotiaat kaksoset. Kun Libby-Janen ystävä Dana saapui tapaamaan perheen tuoretta tulokasta, kodissa vallitsi kaaos: Libby-Janen lapset olivat juuri kaataneet heille tarkoitetun maitojuomajauheen lattialle.

– Toivon, että olisin ottanut kuvan, mutta minulla oli liian kiire huutaa, yrittää siivota lattiaa, yrittää estää juomajauhetta leviämästä vauvani päälle, koska hän oli kiinni minussa kantorepussaan, Libby-Jane kuvailee Honey9-sivustolla.

Dana naureskeli kaaokselle hyväntahtoisesti, sillä hänen perheessään pikkulapsiaika oli jo ohi.

– Sanoin, että kenties löydän tästä huumoria jonain päivänä. Luulen sanoneeni myös jotakin mälsää, kuten "sinullahan on helppoa nyt, kun lapsesi ovat kaikki teini-ikäisiä". Hän tuijotti minua ilmeellä, joka sanoi: "Nainen, sinulla ei ole aavistustakaan totuudesta". Ja hän oli aivan oikeassa: minulla ei ollut aavistustakaan.

"Nämä ovat vuosista yksinkertaisimpia, vaikket ymmärrä sitä..."

Libby-Jane ymmärtää nyt, ettei tuolloin voinut mitenkään nähdä äitiyden muuttuvan vielä haastavammaksi. Hän ei nähnyt ulos "taaperoarkensa" muodostamasta kuplasta.

– Yhdessä vaiheessa muistan, miten Dana yritti saada minut ymmärtämään ja kertoi: "Nämä ovat vuosista yksinkertaisimpia, vaikket ymmärrä sitä, että ne ovat yksinkertaisia, ennen kuin lapsista tulee teinejä. Silloin katsot taaksepäin ja toivon, että voisit vielä pidellä heitä sylissäsi ja lahjoa heitä tikkareilla".

"Teinien kanssa et aina tiedä tarkasti, missä hitossa he ovat"

Tekstillään Libby-Jane haluaakin pyytää anteeksi paitsi Danalta, myös kaikilta muilta, jotka yrittivät saada hänet näkemään "totuuden".

– Kaikissa äitiyden vaiheissa on omat haasteensa, mutta mikään ei ole niin haastavaa kuin teinivuodet. Teinien kanssa et aina tiedä tarkasti, missä hitossa he ovat. He voivat sanoa menevänsä jononkin, mutta kun saat heidät kiinni puhelimella, havaitset, että he ovatkin toisessa maassa, Libby-Jane kuvailee.

– Ainakin pikkulasten kanssa tiedät, missä he ovat, koska jos he eivät ole sinun kanssasi, he ovat toisen huoltajan seurassa, joko maksetun tai muunlaisen. Ja jos he juoksevat pakoon, heidät on helpompi saada kiinni.

"Pienet lapset aiheuttavat pieniä ongelmia, isot lapset isoja"

Libby-Janen mukaan pieniä lapsia on myös helpompi ruokkia; teinien ruokailutapoja sen sijaan on vaikeampaa valvoa, koska vanhempi ei koskaan tiedä, millaisia välipaloja lapsi ostaa ja koska. Roskaruoka on kuitenkin ongelmista lievin.

– Huumeet, alkoholi, juuri ajokortin saaneet kuskit, bileet, kaverien aiheuttama paine, hormonit, puberteetti, nettikiusaaminen, sosiaalisen median paine, sydänsurut, koestressi – lista vain jatkuu ja jatkuu. Sanonkin nyt ystävilleni, joilla on pieniä lapsia, että pienet lapset aiheuttavat pieniä ongelmia, isot lapset isoja, Libby-Jane sanoo.

Vaikkei hän aluksi uskonut sitä, nyt Libby-Janekin kaipaa taaperoaikaa.

– Kun lapsesi ovat teinejä, haikailet aikaa, kun kotinne suurin draama oli se, että DVD jäi jumiin ja lapsesi levittivät maitojuomajauhetta lattioille.

Lue myös:

    Uusimmat