Äiti menetti lapsensa kahdella eri tavalla – kertoo ymmärtäneensä totuuden "kuolemien vertailusta"

Caila Smith uskoi, ettei keskenmeno voisi aiheuttaa yhtä kovaa tuskaa kuin elävän lapsen menettäminen. Karu kommentti avasi hänen silmänsä.

Yllä oleva video paljastaa, mitä kaikkea äitis on!

Caila Smith on menettänyt useita lapsia. Smith sai aikaisen keskenmenon vuosia sitten; myöhemmin hän joutui hyvästelemään nelikuisen Lainey-tyttärensä.

Vaikka Smithille satoi tukea asian käsittelemiseen, syvällä sisimmässään hän tunsi, ettei kukaan voisi kokea samanlaista tuskaa kuin hän. Smith uskoi, ettei esimerkiksi keskenmeno voisi aiheuttaa yhtä kovaa tuskaa kuin elävän lapsen menettäminen – näin siitäkin huolimatta, että hän oli itse kokenut molemmat surut.

– Kun aikaa kului, ystäväni viaton (mutta kipeä) kommentti meille tutun, menetyksen kokeneen äidin menetyksestä sai minut ymmärtämään, miten väärässä olin ollut. Äiti, josta puhuimme, tuntui kantavan aikuisen tyttärensä aiheuttaman menetyksen painoa yhtä raskaana kuin sinä päivänä, kun tytär kuoli. Ja ystäväni, ärsyyntyneenä, sanoi minulle: "Mutta Caila, voitko kuvitella, millaista olisi menettää aikuinen tytär?", Smith muistelee Scary Mommy -sivustolla.

Lue myös: Suomalaisnaisen karmea synnytyskokemus: ”Tunsin, kun minua viillettiin auki”Suomalaisnaisen karmea synnytyskokemus: ”Tunsin, kun minua viillettiin auki”

– Ajattelin itsekseni "En! En voi kuvitella, millaista olisi menettää aikuinen lapsi, koska tyttäreni ei saanut tilaisuutta selvitä edes lapsuudestaan". Tiedän vain, millaista on menettää tyttövauvanii, ja se sattuu. Sattuu helvetisti. Yhtäkkiä tuntui kuin lamppu olisi syttynyt kapeakatseisessa mielessäni.

"Tämän miehen kommentti sai kipuni tuntumaan mikroskooppisen pieneltä"

Smith ymmärsi, että jokainen äiti kaipaa kuollutta lastaan yhtä kovasti ja tuntee samanlaista kipua kuin hän itse.

Lainey. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Ennen kuin menetimme Laineyn, ainoa kokemukseni menetyksestä oli keskenmenoni. Sydämeni oli senkin vuoksi särkynyt, hän kuvailee.

Kun Smith kertoi perheelleen keskenmenostaan, hänen sukulaisensa vähätteli tilannetta sanomalla, että luuli Smithin keskenmenon koskeneen "oikeaa vauvaa" alkuraskauden sijaan.

– Mutta minähän olin kokenut "oikean vauvan" keskenmenon. Vauvani oli hyvin todellinen. Tämän miehen näennäisesti viaton kommentti sai kipuni tuntumaan mikroskooppisen pieneltä, koska maailmassa oli paljon äitejä, joilla meni huonommin kuin minulla – ja tästä minua oli kipeästi muistutettu.

"Jokainen elämä on arvokas ja ansaitsee tulla surruksi"

Nyt Smith pohtii, onko kenelläkään oikeutta sanoa, millaisen lapsen elämää ja poismenoa perheellä on oikeus surra.

– Jokainen elämä on arvokas ja ansaitsee tulla surruksi, oli se sitten elämä, joka ei tunne muuta kuin äitinsä sydämen sykkeen, tai elämä, koska tuntee tämän hullun maailman kaaoksen, Smith kirjoittaa.

– Äideille, jotka yrittivät vuosia ja vuosia tulla raskaaksi eivätkä onnistuneet – tietäkää, että teillä on oikeus tuntea tuskaa ja surra menetystänne.

Lainey äitinsä kanssa. Jos kuva ei näy, katso se täällä.

"Ei lapsen menettäminen merkitse kilvoittelua"

Nyt Smith haluaisi lopettaa suremisella kilpailemisen.

– On kivuliasta, että minun piti oppia tämä läksy tällä tavalla, mutta se jätti minulle väkevän viestin, jonka jakaa muille riistetyille vanhemmille. Voimmeko lopettaa suremisella sotimisen? Voimmeko lakata mielessämme vertaamasta suruamme, ajattelemasta "minun kipuni on suurempaa kuin sinun", Smith kysyy.

– Ei lapsen menetys ole kilpailu – se merkitsee vain tuskaisia vanhempia, joiden sydämet ovat murtuneet. Ei ole olemassa niin pientä jalanjälkeä, ettei se jättäisi jälkeään tähän maailmaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja