Antaa kouluikäisten lastensa pitää vapaapäiviä koulusta – äiti perustelee kasvatusmetodiaan

Äiti antaa lastensa pitää "mielenterveyspäiviä".

Kahden kouluikäisen lapsen äiti Claire Gillespie kirjoittaa Parents.com-sivustolla, miksi antaa lastensa ottaa halutessaan koulusta ”omaa lomaa”.

Toisin kuin voisi kuvitella, näitä päiviä oikeasti toteutuu vain harvoin. Viime vuonna Gillespien lapset olivat poissa koulusta yhteensä kolmena päivänä äidin myöntämien vapaapäivien takia.

Gillespie perustelee asiaa tekstissään, joka on otsikoitu "Tämän vuoksi annan lapseni pitää omia vapaita koulusta", lastensa poissaoloja sillä, että toisinaan lapsetkin tarvitsevat lepoa hektisestä koulumaailmasta.

– Molemmat lapseni rakastavat koulua, joten jos he teeskentelevät olevansa kipeitä tai eivät halua mennä kouluun, tiedän, että jotain on tekeillä. He saattavat silloin vain kaivata yhtä päivää kotona äitinsä kanssa. Yhtä päivää poissa luokkahuoneesta täynnä muita oppilaita, yhtä päivää poissa välituntidraamasta ja luokkakavereiden paineesta.

Äiti ei kutsu lasten poissaolopäiviä lomapäiviksi, vaan ”mielenterveyspäiviksi”. Päiviin liittyy kuitenkin tiettyjä ehtoja, joita lasten tulee noudattaa. Päivää ei käytetä ruutuaikaan, päivän aikana tulee viettää aikaa ulkona ja terveellinen ruoka tulee ennen herkkuja. Päivän tarkoitus on kuitenkin vähentää lasten stressiä, rentoutua ja välttää huolia.

Äiti vakuuttaa myös, ettei ole varsinaisesti huolissaan lastensa mielenterveydestä.

– Uskon, että perusonnelliselle ja -terveelle lapselle ylimääräinen vapaapäivä voi olla positiivinen asia. En käytä päivää yrittämällä korjata lapsesta jotakin vikaa, vaan peilaamiseen. Päivä on hengähdys viikon keskellä, ei pakenemista arjesta. Se on myös vain yksi monesta asiasta, mitä teen pitääkseni lasteni mielenterveydestä huolta.

Asiantuntija: Lapsen täytyy oppia menemään kouluun väsyneenäkin

Artikkelia varten on haastateltu sosiaalityöntekijä Rachel Kazezia, joka toteaa lasten vapaapäivien olevan kaksipiippuinen juttu. Toisaalta todelliseen tarpeeseen ylimääräinen vapaapäivä saattaa auttaa estämään mielenterveysongelmia. Lisäksi omista tarpeista lähtenyt ajatus vapaapäivästä voi opettaa myös tunnistamaan oman jaksamisen rajojaan ja pitämään huolta itsestään.

Kääntöpuolella on myös vaara, ettei lapsi opi selviämään myös tukalista tilanteista, joihin liittyy tärkeitä velvoitteita. Kun lapsi menee kouluun myös päivinä, kun tuntee olonsa väsyneeksi tai kuormittuneeksi, hän oppii sisukkuutta, mitä tarvitaan myös myöhemmin työelämässä. Tämä puolestaan tarjoaa myös hyvän lähtökohdan hyvälle mielenterveydelle tulevaisuudessa.

Jos lapsi kuitenkin kokee tarvetta vapaapäiville, jolloin saa ottaa etäisyyttä hektiseen koulumaailmaan, Kazez kehottaa pohtimaan, kuinka sellaista vapautta voisi toteuttaa koulun jälkeen vapaa-aikana.

Lähde: Parents.com

***

Lapsille tarjotaan liikaa valtaa kasvatuksessa 8:42

Lue myös:

    Uusimmat