Aiemmin tappoa yrittäneelle miehelle alennettu tuomio kahdesta raiskauksesta – uhreina kaksi nuorta naista

3:48
Nyt kahdesta raiskauksesta tuomittu mies on saanut aiemmin kolmen vuoden tuomion tapon yrityksestä. Videolla näkyy tilanne, jossa mies lyö toista miestä rikkinäisellä tuopilla.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 37-vuotiaan David Okynya Miton törkeästä raiskauksesta ja perusmuotoisesta raiskauksesta kahdeksi vuodeksi vankeuteen.

Aiemmin mies on saanut kolmen vuoden vankeusrangaistuksen tapon yrityksestä, kun hän löi ravintolassa toista miestä rikkinäisellä tuopilla.

Tapon yritys tapahtui syyskuussa 2018 ja siitä on jo hovioikeuden tuomio. Todisteena jutussa oli oheinen valvontakameravideo. Tapausta puitiin Rikospaikassa viime syksynä. Raiskaukset puolestaan ajoittuvat vuosiin 2015 ja 2018.

Kannabisabsinttia alle

Ensimmäisessä tapauksessa koulukodista karannut 17-vuotias nainen oli istunut maaliskuussa 2015 ystävänsä kanssa Kampin kauppakeskuksen ovien edessä, kun kaksi miestä tuli paikalle ja lupasi ostaa heille olutta. Siitä oli jatkettu asunnolle, jossa oli juotu kannabisabsinttia.

37-vuotias mies raiskasi naisen asunnon vessassa. Sen jälkeen nainen ja ystävä lähtivät asunnosta "ovet paukkuen".

Hän kertoi tapahtuneesta ystävälleen ja myös koulukodin työntekijälle palattuaan sinne muutaman päivän päästä. Naisen mukaan hän ei soittanut tuoreeltaan poliisille, koska ei halunnut jäädä kiinni karkumatkallaan. Dna-tutkimuksessa naisen alushousuista löytyi miehen dna:ta.

Oikeus uskoi naista

Miehen mukaan seksiä oli harrastettu yhteisymmärryksessä, mutta nainen piti tätä mahdottomana. Hän kertoi olevansa seksuaaliselta suuntautumiseltaan homoseksuaali ja oli pitänyt koko elämänsä vain naisista.

Oikeus piti naisen kertomusta uskottavana ja muu näyttö tuki sitä. Oikeuden mukaan ei ole uskottavaa, että homoseksuaali 17-vuotias nainen olisi pian ensitapaamisen jälkeen suostunut suojaamattomaan seksiin tuntemattoman miehen kanssa pienen asunnon vessassa, kun asunnossa oli kaksi muuta ihmistä.

Teko oli törkeä raiskaus, koska uhri oli alaikäinen. Miton piti ymmärtää tämä siitä, että hän ja toinen mies olivat joutuneet hakemaan oluet ruokakaupasta.

Toinen raiskaus baari-illan jälkeen

Toinen raiskaus tapahtui kesäkuussa 2018.

Nuori turkulaisnainen oli tullut Helsinkiin Pride-kulkueen takia. Edeltävänä iltana hän oli lähtenyt yksin DTM-ravintolaan, koska tuttava oli alaikäinen. Nainen oli hyvin humalassa noustessaan Itä-Helsinkiin menevään bussiin rautatieasemalta aamuneljän aikaan

Bussissa mies tuli istumaan naisen viereen. Keskustelu jatkui jonkin aikaa, kunnes mies alkoi kosketella ja hipelöidä naista. Nainen pelkäsi sanoa mitään ääneen, jotteivät muut matkustajat huomaisi mitään. Se olisi hävettänyt häntä. Mies jatkoi koskettelua ja nainen yritti nojata pois.

Mellunmäen metroasemalla nainen yritti päästä puhumalla pois tilanteesta ja sanoi, että hänen piti mennä kaverinsa luokse. Mies veti naista ranteesta perässään ja miehen asunnossa Mito raiskasi naisen.

Nainen pääsi asunnosta ja löysi ystävänsä asunnon. Hän puhui myös äitinsä kanssa, joka kehotti soittamaan poliisille.

Mitolla jälleen sama tarina

Tässäkään tapauksessa nainen ei ollut seksuaalisesti kiinnostunut miehistä. Nainen kävi lääkärissä seuraavana päivänä, mutta poliisille hän ilmoitti asiasta vasta myöhemmin.

Miton mukaan seksiä oli harrastettu yhteisymmärryksessä.

Oikeus totesi bussissa tapahtuneet koskettelun pakottamiseksi seksuaaliseen tekoon.

Raiskauksen osalta oikeus uskoi naisen kertomusta.

Myös tässä tapauksessa oikeus piti epäuskottavana sitä, että homoseksuaalinainen olisi suostunut tuntemattoman vanhemman miehen kanssa suojaamattomaan seksiin.

Oikeus pohti rangaistusta

Vakavin teko oikeudenkäynnissä oli törkeä raiskaus, josta voidaan tuomita 2-10 vuotta vankeutta. Kun teossa vanhempi mies oli juottanut alaikäisen humalaan, oikeus katsoi oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi kolme vuotta vankeutta.

Kun tähän lisätään pakottaminen seksuaaliseen tekoon ja raiskaus, oikeus laski yhteisrangaistukseksi neljä vuotta vankeutta.

Tätä kuitenkin alensi aiempi tapon yrityksestä annettu kolmen vuoden vankeustuomio. Käräjäoikeus totesi, että kaikki rikokset olisi voitu käsitellä samassa oikeudenkäynnissä, koska tapon yritys tapahtui raiskausten jälkeen. Jos näin olisi käynyt, niin Mito olisi saanut yhteensä viiden vuoden vankeusrangaistuksen.

Näin ollen oikeus alensi raiskauksista kaavaillun neljän vuoden tuomion kahteen vuoteen. Yhteensä istuttavaa on kuitenkin siis viisi vuotta. Mito määrättiin vangittavaksi.

Miehen on maksettava ensimmäiselle uhrille kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta sekä kärsimyksestä yhteensä 3 700 euroa. Toisen uhrin korvaukset olivat yhteensä 8 600 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja