Aiemmin sikainfluenssan sairastanut 200 metrin maailmanmestari kärsii astmasta: välttelee nyt koronaa kaikin keinoin – ”En edes muista, miltä rata tuoksuu”

3:54
Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen Antti Pihlakoski C Moren Urheilusuora-ohjelman haastattelussa.

Koronavirus on mullistanut myös urheilijoiden elämän. Monet harjoituspaikat ovat kiinni, eikä ryhmässä harjoittelu ole mahdollista kokoontumiskieltojen vuoksi. Vielä vaikeampaa on niillä, joilla on taustallaan myös perussairauksia.

CNN kertoo yhdysvaltalaisen pikajuoksijan Noah Lylesin sairastavan astmaa. 200 metrin maailmanmestaruuden Dohan yleisurheilun MM-kilpailuissa viime syksynä voittanut Lyles kertoo olevansa sairautensa takia erityisen varovainen vältellessään koronavirustartuntaa.

– Yritän tehdä kaikkeni, että pysyn terveenä. Pesen käsiäni, otan c-vitamiinia ja juon lämmintä vettä sitruunan kanssa. Näin pyrin parantamaan mahdollisuuksiani pysyä terveenä, Lyles sanoo CNN:lle.

– Astma ja allergiat aiheuttavat sen, että olen usein sairastanut allergiakaudella, joten teen kaikkeni, että pystyn pitämään allergiani hallinnassa.

Lyles kertoo sairastaneensa aiemmin sikainfluenssan vuonna 2009, kun tauti levisi pandemiaksi.

– Toivuin, ja tieto siitä antaa minulle uskoa, kun tiedän että pystyn taistelemaan sairautta vastaan. Vaikka sairastuisin, tiedän että voin selvitä siitä.

Lyles on juossut 100 metriä parhaimmillaan aikaan 9,86 ja 200 metriä aikaan 19,50.

Harjoitukset pienryhmissä

Koronavirus on muuttanut myös Lylesin harjoittelua merkittävästi. Hän kutsuu itseään puistoharjoittelijaksi. Hänen normaali harjoitusryhmänsä on jaettu pienryhmiin.

– Harjoittelemme eri ajankohtina. Emme pysty tekemään läheskään kaikkea, mitä normaalisti. En edes muista, miltä rata tuoksuu, joten tämä on erilaista.

Pysytteleminen erossa muista ihmisistä ei Lylesin mukaan ole ongelma. Huippu-urheilijan kurinalainen elämä ei hänen mukaansa poikkea juurikaan nykyisestä.

– Se on helppoa urheilijoille, koska me vain harjoittelemme, syömme, palaudumme ja menemme nukkumaan. Ainakin yleisurheilussa. Me emme juuri mene juhlimaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja