Äidiksi vasta vanhemmalla iällä? Tässä iässä suomalaisnaiset synnyttävät esikoisensa

Milloin on oikea aika hankkia lapsia? Sitä "oikeaa" ajankohtaa tuskin on olemassakaan, mutta hedelmällisyyden laskusuunta on väistämätön iän karttuessa.

Äitiys on olennainen osa monen naisen elämää. Oikeaa synnytysikää ja ajankohtaa äidiksi tulemiselle on mahdotonta määrittää.

Varma tieto on, että nainen on hedelmällisimmillään alle 30-vuotiaana. Yli 35-vuotias nainen tulee vuoden kuluessa raskaaksi noin 66 prosentin todennäköisyydellä ja 40-vuotiailla luku putoaa 44 prosenttiin.

Fertinovan lapsettomuuslääkäri Annamari Lähteenmäen mukaan yhä harvempi pohtii perheen perustamista fyysisesti parhaassa 25 vuoden iässä, jolloin raskaaksi voisi tulla ainakin nopeammin.

28,6 ikä = vauva?

Vuonna 2014 esikoisen synnyttäneet suomalaiset naiset olivat keskimäärin 28,6 vuoden ikäisiä. Keski-ikä on neljän viime vuoden aikana noussut hitaasti.

Suomalaiset naiset saavat lapsia yhä vanhempana, vaikka tieto hedelmällisyyden laskusuunnasta 30 ikävuoden jälkeen on hyvin tiedossa.

– Tähän vaikuttavat varmasti monenlaiset asiat. Yksilöiden terveys, hedelmällisyys, toiveet ja elämäntilanteet muuttuvat eikä kenenkään pidä turhan tarkasti takertua todennäköisyyksiin ja prosenttilukuihin, Lähteenmäki sanoo.

– Kun vauvakuume iskee, kannattaa aina kääntyä lääkärin puoleen, ja selvittää oma tilanne ja erilaiset vaihtoehdot perheen perustamiselle.

Jos lasta ei luonnollisin keinoin kuulu, lääkärin kanssa keskustelemalla on mahdollista löytää sopiva hoitomuoto. Yleisimmin lapsettomuutta hoidetaan koeputki- ja mikrohedelmöityshoidoilla tai niihin liittyvillä pakastetun alkion siirroilla.

Koeputkihedelmöityshoidossa naisen oma munasolu tai lahjoitettu munasolu voidaan siirtää naisen kohtuun ja raskaus saadaan mahdollisesti alkamaan.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat