Ahvenanmaalla vaalit – tietoa saatavilla seitsemällä kielellä, mutta ei suomeksi

Ahvenanmaalla järjestetään tänään maakunta- ja kuntavaalit. Saarimaakunnan asukkaita ovat vaalien alla puhuttaneet muun muassa pakolais-, talous- ja terveydenhoitoasiat.  

Maakuntapäivillä on nykyisin viisi puoluetta, joista suurin on Ahvenanmaan keskusta. Maakuntapäiville valitaan 30 edustajaa joka neljäs vuosi.  

Maakuntavaaleissa äänestäminen edellyttää kotiseutuoikeutta, jonka saadakseen pitää osata tyydyttävästi ruotsin kieltä. Sen sijaan kuntavaaleissa voivat äänestää kansallisuudesta riippumatta ne täysi-ikäiset, jotka ovat asuneet Ahvenanmaalla vuoden ajan.  

Maakunnan suomenkielisten järjestö Ahveniset on ihmetellyt sitä, että maakuntavaaleista on tiedotettu seitsemällä kielellä - mutta ei suomeksi.  

– Luotamme siihen, että ne, jotka ovat muuttaneet tänne Suomesta, tuntevat vaalijärjestelmämme, koska se on hyvin samanlainen kuin suomalainen järjestelmä. Tämä tieto on suunnattu ennen kaikkea niille, jotka ovat muuttaneet tänne Pohjoismaiden ulkopuolelta, selitti vaaliviranomainen Casper Wrede kuunvaihteessa.  

Ahvenanmaan maakuntavaaleissa on runsaat 250 ehdokasta. Kuntavaaleissa ehdokkaita on yli 550.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja