Mainos

Ahtisaari johtaa Kosovo-kokousta Sarajevossa

Kosovon jälleenrakentamiskokous pidetään Sarajevossa 30. heinäkuuta. Kokousta johtaa presidentti Martti Ahtisaari. Edellisenä päivänä Sarajevossa järjestetään lisäksi Balkanin alueen maiden kokous, joka Ahtisaari niin ikään johtaa.

EU:n ulkoministerit hyväksyivät ja vahvistivat kokouksen ajankohdan tänään. Ulkomininisteri Tarja Halonen kertoi, että EU käyttää kokoukseen 1,2 miljoonaa euroa eli noin 7 miljoonaa markkaa. Kokous järjestetään yhdessä Bosnia-Hertsegovinan kanssa osana Länsi-Balkanin vakautusta.

Toimisto Kosovon jälleenrakentamista varten sijoitetaan muodollisesti Kreikan Thessalonikiin, mutta operatiivinen keskus ja johto tulevat olemaan Pristinan kaupungissa Kosovossa. Thessalonikin toimistoon sijoitetaan 20-30 työntekijää.

Sopu toimiston sijoituspaikasta oli erityisen tärkeä Kreikalle, joka oli tiettävästi kytkenyt Sarajevon kokouksen hyväksymisen ja toimiston sijoittumisen omalle maaperälleen. EU haluaa korostaa, että alueelle määrätyt sanktiot ovat suunnattu maan johtajia vastaan, ei Serbian kansaa vastaan. EU aikoo poistaa ensitoiminaan alueelta lentokiellon ja haluaa tukea kanssakäymistä urheilun saralla.

Kosovo ja Montenegro pyritään pikaisesti vapauttamaan öljynvientikiellosta. EU-komissiolta odotetaan ehdotuksia siitä, miten edistetään sähkön ja öljyn toimittamista alueelle. Ulkoministerit korostivat tuen tärkeyttä kaikille Jugoslavian alueen voimille, erityisesti kunnille, jotka osoittavat sitoutuvansa demokraattiseen kehitykseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.