Mainos

Ahtisaari avasi valtiopäivät

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari kovisteli verohallintoa yrittäjien verotuksessa ilmenneiden epäkohtien korjaamiseksi. Presidentti toivoi hallituspuolueiden yhteistyön kestävän vaikeistakin tilanteista huolimatta koko vaalikauden ajan. Hän korosti, että muutosten maailmassa tarvitaan poliittisesti vakaata pohjaa.

Työttömyyden vähentämisestä Ahtisaari puhui "päällimmäisenä huolenamme". Hän peräänkuulutti kaikilta tahoilta muutoshalua sekä lyhytaikaisista etunäkökohdista tinkimistä.

Talouskasvun edellytysten turvaaminen vaatii valtion roolin uutta arviontia sosiaaliturvan alalla, Ahtisaari sanoi. Hän muistutti, että valtiontalouden alijäämä ja korkomenot säilyvät suurina ja rajoittavat julkisen talouden liikkumatilaa. Hän toisti Suomen pyrkivän täyttämään talous- ja rahaliitto Emun kolmannen vaiheen vaatimukset, jotta se halutessaan voisi liittyä rahaliittoon ensimmäisten joukossa.

-Samalla on syytä korostaaa, etteivät kriteerit sinänsä tuo meillä mitään sellaisia vaatimuksia, joita meillä ei olisi ilman Emu-jäsenyyspyrkimyksiäkin, Ahtisaari sanoi. Presidentti näki päätöksen Suomen Emu-jäsenyydestä "ehkä tärkeimpänä" tämän eduskunnan päätettävänä asiana.

Puheensa ulkopoliittisessa osassa presidentti toisti tunnetut kantansa Suomen suhteesta Natoon sekä Euroopan unionin kehittämiseen ja laajentamiseen. Ahtisaaren mukaan Suomi syventää yhteistyötään ja pitää yllä suoraa keskusteluyhteyttä Naton kanssa, mutta ei hakeudu puolustusliiton jäseneksi.

Syvempi yhteistyö Naton kanssa tuo Suomelle mahdollisuuden vaikuttaa yhteisen eurooppalaisen turvallisuusarkkitehtuurin rakentamiseen, Ahtisaari korosti. Presidentti myös painotti toimivan vuoropuhelun säilymistä varsinkin Naton ja Venäjän välillä.

Ahtisaari puhui jälleen Baltian maiden EU-jäsenyyden puolesta. Hän sanoi, että se edistäisi Itämeren alueen taloudellista ja poliittista vahvistumista.

Presidentti lupasi Suomen tukevan myös Baltian ja Venäjän välistä vuoropuhelua. Hän kantoi huolta Venäjän yhä vaikeammaksi kehittyvästä taloudellisesta tilanteesta. Ahtisaari vaati tehokkaampia ponnisteluja Venäjän saamiseksi mukaan kansainvälisen talouden instituutioihin. EU:n on toimittava tällä alalla aktiivisesti.

Presidentti peräänkuulutti EU:n toimintakyvyn vahvistamista, jotta se pystyisi tiivistämään suhdettaan myös Venäjään. EU:n ja Venäjän suhteen lähentämistä hän luonnehti yhdeksi Euroopan vakaan kehityksen avainkysymykseksi.

Puheensa aluksi presidentti muisti Makedoniassa lauantaina menehtyneitä suomalaisia rauhanturvaajia. Eduskunta kunnioitti hetken hiljaisuudella heidän muistoaan.
(STT)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.