Ahtisaaren elämäntyö kirvoitti keskustelun – mitä presidentiltä nykyään vaaditaan? "Presidentin ulkopoliittinen toiminta taas korostunut"

Pöllöraati: Ahtisaaren perintö ja presidenttiyden tulevaisuus 10:17
Millaista presidenttiä nykyaika vaatii? Katso Pöllöraadin keskustelu videolta!

Edesmenneen presidentti, Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Martti Ahtisaaren perintöä ja presidenttiyttä muisteltiin Huomenta Suomen Pöllöraadissa.

Ahtisaari oli itse Karjalan evakko ja oli syntynyt Viipurissa 23. kesäkuuta 1937. Hän toimi tasavallan presidenttinä vuodesta 1994 vuoteen 2000. Ahtisaari oli paitsi presidentti, myös erittäin arvostettu ja tunnettu rauhanneuvottelija maailmalla. Vuonna 2008 Ahtisaari voitti Nobelin rauhanpalkinnon. 

– Jokainen presidentti toimii aina ajassa. Maailmanaika on tällä hetkellä sellainen, että presidentin ulkopoliittinen toiminta on taas korostunut, politiikan toimittaja Jari Korkki pohtii.

"Olen ollut ysärinuori ja Ahtisaari-huumassa mukana"

Ulkomailla Ahtisaari nautti ansaitsemaansa arvostusta. Ahtisaaren työ Namibiassa vuonna 1989 oli ratkaiseva, kun maa itsenäistyi Etelä-Afrikasta. Muun muassa Namibian pääkaupungissa Windhoekissa on nimetty koulu Ahtisaaren mukaan. Ahtisaari on kertonut itse, että Kosovon itsenäisyyden ratkaiseminen oli hänen vaikein työnsä.

– Olen ollut ysärinuori ja Ahtisaari-huumassa mukana. Presidentinvaalien aikaan olen ollut kävelevä Ahtisaari-mainos. Ahtisaari tuntui silloin sellaiselta uuden ajan tuulelta, kun oli mahdollista saada kansainvälinen diplomaatti presidentiksi, Rosa Meriläinen muistelee Ahtisaarta.

Suomen presidentinvaalit 2024 järjestetään 28. tammikuuta 2024, toinen kierros 11. helmikuuta 2024.

Onko presidentin rooli ja merkitys muuttunut Ahtisaaren jälkeen? Millaista presidenttiä nykyaika vaatii? Katso Pöllöraadin keskustelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat