Ahtaaja, laborantti, sairaanhoitaja - kelpaako 4,3 prosenttia sinulle?

Keskitetty palkkaratkaisu, josta nyt saatiin neuvottelutulos, tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että keskusjärjestöt sopivat kaikille palkansaajajärjestöille palkkaraamin, jota liitot lähtevät soveltamaan omalle alalleen.

Nyt saavutetun neuvottelutuloksen mukaan palkankorotukset olisivat yhteensä 4,3 prosenttia, ja siihen päälle kertakorvauksena jokaiselle palkansaajalle maksetaan 150 euroa.

Siis jos keskusjärjestöt hyväksyvät tämän.

Tulevissa neuvotteluissa, joita käydään muiden muassa teknologiateollisuudessa, kemianteollisuudessa, rahoitusalalla ja pian myös julkisella puolella, raamina käytettäisiin juuri tätä 4,3 prosenttia, joka koostuu siis kahdesta korotuksesta: 2,4 ja 1,9 prosentista 25 kuukauden aikana. Käytännössä siis korotusten katto on 4,3 prosenttia.

– Toki nämä sopimukset poikkeavat toisistaan sen verran, että ei se kaikilla ole ihan tuota summaa, Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen sanoo.

Voiko tähän olla tyytyväinen?

Inflaatio laukkaa tällä hetkellä noin kolmessa prosentissa. Nyt ehdotetut korotukset kattaisivat kohtuullisesti inflaatiovaikutuksen, mutta toisaalta maailmantalous on niin sekavassa tilanteessa, että reilu neljän prosentin korotus kuulostaa ihan ok:lta.

– Nyt ammattiliitot joutuvat arvioimaan hallintojensa kanssa, onko omin voimin saatavissa tästä poikkeava ratkaisu, Nieminen sanoo.

Hän myös muistuttaa, että pohdittaessa sitä, kannattaako tähän olla tyytyväinen, asiaa on katsottava monilta eri puolilta.

– Yksittäisen palkansaajan on otettava se huomioon, että veronkorotuksia on tulossa sekä kulutusveron puolella että kunnallisveroissa.

Jos siis polttaa tupakkaa, syö karkkia, ajaa autoa ja käyttää viinaa, niin veroja joutuu tulevaisuudessa maksamaan enemmän ja se menee suoraan palkkapussista.

Eikö 4,3 ole kuitenkin parempi kuin ensimmäinen 1,9?

Teknologiateollisuuden neuvotteluissa väläyteltiin aluksi niukkaa 1,9 prosentin korotusta, jonka palkansaajapuoli torjui "hävyttömänä". Nyt saavutetussa neuvottelutuloksessa korotus olisi reilusti parempi.

– On taatusti sellaisia sopimusaloja, joille tämä ratkaisu on ehkä parempi kuin he luulivat. Toisaalta on niitä sopimusaloja, joissa kiristellään hampaita, että meillä olisi kyllä palkankorotusvaraa, miksi me emme saisi enemmän? Tämä on vähän näkökulma kysymys, Nieminen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat