Ahmitko sinä huomaamatta hurjan määrän sokeria päivittäisessä ruokavaliossasi?
Maailman terveysjärjestön WHO:n uuden suosituksen mukaan sokerin osuus päivittäisestä energiansaannista pitäisi olla noin viisi prosenttia. Suomalaiset saavat nyt ravintonsa kokonaisenergiasta noin kymmenen prosenttia sokereista, mikä on suomalaisten ravitsemussuositusten mukaista, arvioi Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.
Sokerisuositukset paukkuvat kuitenkin helposti, jos ruokavalioon kuuluu ylimääräisiä herkkuja. Jo pienessä 50 gramman karkkipussissa voi olla 15 sokeripalaan verrattavissa oleva määrä sokeria. Jättikokoinen 400 gramman pussi hedelmäkarkkeja voi sen sijaan pahimmillaan pitää sisällään jopa 120 sokeripalaa. Litra mehua tai virvoitusjuomaa sisältää myös kymmeniä sokeripaloja.
Liiallisella sokerin nauttimisella voi olla runsaasti terveyshaittoja. Esimerkiksi sokeroitujen juomien nauttiminen säännöllisesti voi vaikuttaa diabeteksen puhkeamiseen ja vahingoittaa hampaita.
Tämän verran sokeria saisi syödä
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan päivittäisestä energiansaannista enintään 10 prosenttia saisi tulla elintarvikkeisiin ja ruokaan lisätystä sokerista. Aikuisella naisella tämä tarkoittaa alle 20 ja miehellä alle 25 sokeripalaa päivässä. Määrä täyttyy helposti vaikka osaisikin vältellä karkkia, sillä monet elintarvikkeet sisältävät runsaasti piilosokeria.
Tilastojen perusteella suomalaiset syövät sokeria päivittäin yli suositusten. Suurin osa sokerista tulee teollisuuden makeuttamista elintarvikkeista.
Ruokien ja juomien sokeripitoisuuksia:
Ketsuppi, 1 rkl = 1 sokeripala
Banaani= 4 sokeripalaa
Suklaapatukka (50g) = noin 10-12 sokeripalaa
Energiajuoma, 3,3 dl = 14 sokeripalaa
Iso mansikkapirtelö = n. 16 sokeripalaa
Jäätelö, 500ml = 28 sokeripalaa
Tuoremehu, l litra = 38 sokeripalaa
Jogurtti, 5 dl = 33 sokeripalaa
Virvoitusjuoma, 1,5 litraa = 50 sokeripalaa
Täytelakritsipussi, 250 g = 77 sokeripalaa
Iso hedelmäkaramellipussi, 400 g = 120 sokeripalaa
Lähteet: Sokeriton.fi,
(MTV LIFESTYLE)