Ahdistelukokemus pysyy mielessä – humalaiset miehet solvasivat ex-kansanedustajaa lentokoneessa

SDP:n entinen puoluesihteeri Ulpu Iivari kertoi tänään Huomenta Suomen Enbuske360-ohjelmassa, että viime päivien keskustelu häirinnästä ja Saksan Kölnin ahdistelutapauksista tuo aina mieleen omat kokemukset.

–  Voin kuvitella sen kauhun, joka syntyy kun nainen joutuu miesjoukon piirittämäksi, aloittaa Iivari.

– Minulla on tällainen kokemus, kun 90-luvun alkupuolella lensin Tallinnasta työmatkalla todella pienellä lentokoneella Helsinkiin. Sen koneen täytti suomalainen miesporukka, ilmeisesti työkavereita, jotka olivat olleet muutaman päivän Tallinnassa.

Voimattomuuden ja likaisuuden tunne

Iivari kuvailee miesporukan olleen juoppohulluuden tilassa ja Iivari arvelee, että miehillä oli paha olla niin fyysisesti kuin henkisesti.

– He olivat tehneet varmaan kaikenlaista Tallinnassa. Tämä aiheutti sitten sen, että he alkoivat purkaa vihaansa minuun koneessa. Ensin veroista ja byrokratiasta ja siitä, kun työnteko ei kannata.

– Sitten se päättyi siihen, että olin symboli kaikille rumille, lihaville, pihtareille suomalaisämmille, jonka takia heidän täytyy mennä sinne Viron ilotaloihin. Lopuksi yksi mies sanoi, että sinut pitäisi tappaa.

Iivari muistaa, että koneessa oli 20-vuotiaita virolaisia lentoemäntiä, jotka eivät voineet puuttua tilanteeseen. Hän itse päätti olla hiljaa.

– Kone oli niin pieni, että ajattelin, että jos tämä lauma alkaa velloa, niin me pudotaan alas. Se on todella hurja voimattomuuden ja likaisuuden tunne, joka syntyy noissa tilanteissa. Se oli kokemus, jonka muistan aina.

Ehdotuksia 70-luvulla

Iivari kertoo, että 1970-luvullakin on eteen tullut ehdotuksia ja kähmintää.

– Kaikkien nuorten naisten niin sanottuun ammattitaitoon kuului torjua elegantisti ja ystävällisesti typeriä ehdotuksia ja kähmintää. Tärkeää oli, että ei loukannut näitä herroja samalla.

Puoluesihteerinä Iivari työskenteli vuodet 1987-1991. Iivari toimi vuosina 1991-1995 SDP:n kansanedustajana ja myöhemmin myös europarlamentaarikkona.

Tuomas Enbusken vieraana oli myös käsikirjoittaja Jari Hanska, joka Iivarin tavoin tuomitsi Kölnin uudenvuodenyön tapahtumat.

– Oli tekijät ketä tahansa, niin teko pitää tuomita ja vietyä oikeusprosessit läpi, Hanska alleviivasi keskustelussa Kölnin tapahtumista.   

– Naisten kauhua ja kokemaa vääryyttä ei voi väheksyä, Iivari painottaa.

Ohjelmassa vieraat pohtivat myös, miksi valtamedioilla kesti niin kauan uutisoida Kölnin tapahtumista. Esimerkiksi Saksassa media on pahoitellut viivästystä uutisoinnissa. Katso video kokonaisuudessaan täältä. 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat